PREMIJERA EMISIJA NE ZANIMA

Milanović 'gasi' emisiju HRT-a 'Kako vlada Vlada'

Zoran Milanović u svom uredu

Zoran Milanović u svom uredu

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Nakon više od deset godina, po svemu sudeći se gasi emisija Hrvatskog radija (HR) 'Kako vlada Vlada', za koje su, makar jednom mjesečno, na javnom radiju gostovali predsjednici Vlade RH, od Ivice Račana naovamo. No za razliku od Račana, Ive Sanadera i Jadranke Kosor, aktualni premijer Zoran Milanović, kako neslužbeno saznaje Novi list, nema namjeru nastaviti tu tradiciju

'Premijer se ne smije skrivati iza prvog potpredsjednika'

'To pokazuje da se premijer očito boji javnosti. Premijer mora imati odgovore na sva pitanja i ne može se skrivati iza ministara, a pogotovo ne iza prvog potpredsjednika', komentirala je za tportal.hr Jadranka Kosor, šefica HDZ-a, neobičan potez Zorana Milanovića.

Na Hrvatskom radiju više razočarenja, nego iznenađenja s obzirom da tri mjeseca svi čelni ljudi HR-a bezuspješno pokušavaju stupiti u kontakt s šefom kabineta predsjednika Vlade i s njegovom Službom za odnose s javnošću.

'Baš nikakvog odgovora nismo dobili. Dugo godina sam novinarka i nikada se nisam našla u situaciji da nas ovako ignoriraju', kazala je za Novi listSilva Celebrini, urednica i voditeljica emisije.

Jedino saznanje do kojeg su zaobilaznim kanalima došli djelatnici HR-a jest da premijera radijska emisija ne zanima. Da li samo ona na HR-u ili na radiju kao mediju, nisu uspjeli saznati, baš kao ni mi. I urednik Informativnog programa HR-a Vladimir Kumbrija ističe da bi volio da emisija ide dalje jer je bila i slušana i citirana. Podsjeća da dalje idu slične emisije, ona 'S Markova trga' u kojoj uredno, baš kao i njegovi prethodnici, gostuje predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, kao i emisija 'S Predsjednikom uz kavu' u kojoj se razgovara s Ivom Josipovićem.

'Ništa se strašno nije dogodilo. Stvar je premijerove dobre volje želi li gostovati ili ne. Samo je čudno da nitko od službi ustrojenih oko premijera nije mogao odgovoriti na naš upit', rekao je glavni urednik HR-a Duško Radić.

Inače, u pismima što su ih pisali premijeru čelnici HR-a pozivali su se na tradiciju koju je započeo Ivica Račan, ali i na svjetsku praksu, primjerice činjenicu da predsjednik SAD-a redovito radijem komunicira s javnošću. ma koliko da se nekom radio kao medij možda činio zastarjelim. Dojam je da je zakinuta javnost, ona koja i za program HR-a plaća pristojbu, a zanimljivo je i to da ministri Milanovićeve vlade uredno gostuju u emisijama HR-a.

'Svaka Vlada bira svoj način komunikacije. Milanović očigledno želi odlučivati i kada će i s kim pričati, bez ikakvih obveza unaprijed. To ne mora biti nužno loše ako se generalno otvori komunikacija potpredsjednika Vlade. No ako se građani budu pitali 'gdje je nestao čovjek', to bi u konačnici moglo biti negativno. Uvijek je stvar mjere', smatra stručnjak za odnose s javnošću Krešimir Macan.

'Smanjena pojavnost premijera u medijima ili komuniciranje samo pozitivnih činjenica, dok negativne prepušta potpredsjednicima, može biti dio komunikacijske strategije, koja je sasvim legitimna. Međutim, izbjegavanje gostovanja u uobičajenim formatima javnog servisa, posebice kod važnih društvenih i političkih zbivanja, može se shvatiti i kao skrivanje od javnosti ili izbjegavanje odgovornosti', upozorava Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Skoko je istaknuo da nije pobornik prakse da predsjednik i premijer dijele izjave o svemu i svačemu, gdje god se netko sjeti, jer takva praksa smanjuje težinu njihovih riječi i srozava dignitet njihove funkcije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi