DAN NAKON IZBORA

Milanović čeka zalazak sunca da se suoči s javnošću

26.05.2014 u 16:03

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović, šef SDP-a, u noći dočeka rezultata EU izbora bio je uglavnom nedostupan javnosti. Pojavio se na govornici na pet minuta i odlepršao natrag u svoje odaje na Iblerovom trgu. Dok danas svi imaju mišljenje o rezultatima izbora, premijer šuti. Čeka još jednu noć da se oglasi...

Zoran Milanović obratio se javnosti sinoć nakon 23 sata i rezultata izbora koji su u tom trenutku još bili nepotpuni. U tom trenutku su HDZ i partneri imali pet osvojenih mandata, a Kukuriku koalicija četiri – gotovo izvrstan rezultat s obzirom na strmoglavljeni pad popularnosti aktualne vlade.

Milanović je zahvalio biračima, zahvalio je svim kandidatima sa svoje liste, a čestitao je predsjednici Oraha, bivšoj SDP-ovki Mireli Holy jer je, bez stranačke infrastrukture, uspjela osvojiti jedan mandat. 'Zaboravio' je čestitati svom stranačkom kolegi Toninu Piculi koji je s više od 130 tisuća glasova apsolutni pobjednik izbora. S njim je u toliko lošim odnosima da Picula nije čekao ni slavio rezultate u svojoj stranci, već u svom 'EU uredu'.

Nakon što je premijer izverglao svoje, automatski se povukao iza zatvorenih vrata. Kako je s njime na govornicu došla šefica HNS-a Vesna Pusić, očekivao je da će ga nakon izjave ona pratiti natrag u osamu pa ju je čak nekoliko puta glasno dozivao imenom, ali ga je Pusić izignorirala. Ležerna, u traper jakni, ostala je na makar kratkom druženju s kolegama u stožeru.

Milanoviću je, izgleda, neugodna pomisao da provodi vrijeme sa svojim ministrima ili stranačkim dužnosnicima. Jedina osoba kojoj se obratio na izlasku iz dvorane je šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić. Nešto mu je rekao i potapšao ga po ramenu, pretpostavlja se da mu je dobacio nešto vezano za loš rezultat izbora u Zagrebu, no to su tek novinarska nagađanja.

U HNS-u je jutros sazvana konferencija za tisak, kao i u koalicijskom IDS-u. Čak je i HDZ imao obraćanje javnosti dan nakon izbora, samo je Milanović ostao u svojoj spilji. Čeka da ponovno zađe sunce kako bi u intervjuu zakazanom za Novu TV objasnio kako to on tumači konačne rezultate koji govore da je HDZ-ova lista ipak bila prilično uspješnija od SDP-ove. Naime, do jutra je desna opcija osvojila šest mandata i ostavila Kukuriku koaliciju s dva mandata manje.

Milanović se nije htio danas suočiti s pitanjima novinara raznih medijskih kuća, nego je, po običaju, izabrao jednu televiziju preko koje će pokušati sve predstaviti kao velik uspjeh i napredak njegove vlasti.

Prema najavama iz Vlade, premijer će se pojaviti večeras u 20 sati i u pozivnom centru akcije 'Hrvatska pomaže', a sutra putuje u BiH na svečanost otvaranja nove zgrade muzeja Franjevačkog samostana u Fojnici. Navečer će već biti u Bruxellesu na neformalnoj večeri predsjednika država ili vlada zemalja Europske unije.