BEZ SUMNJE U ČLANSTVO

Milan Kovač odbijen pa vraćen u članstvo HDZ-a

10.12.2012 u 16:49

Bionic
Reading

Nakon niza upita novinara, ali i informacija koje su se pojavile na web stranicama koordinacije ogranaka HDZ-a u SAD-u, središnjica HDZ-a u Zagrebu odlučila je reagirati na tvrdnje da Milan Kovač nije član te stranke

Nizu novinskih redakcija posljednjih je dana stigla prepiska koju je Kovač putem Facebooka vodio s pojedinim HDZ-ovcima iz dijaspore, a u kojoj su njegovi stranački kolege pod upitnik stavili legalnost njegovog članstva u stranci. Naime, iako je Kovač bio jedan od utemeljitelja HDZ-a, 2002. je izbrisan iz članstva te je zajedno s Pašalićem osnovao Hrvatski blok.

Početkom ove godine, tjednik Globus objavio je da je Kovač ponovno upisan u članstvo, i to na preporuku osobe pod inicijalima 'KJ'. Naime, Kovač je pristupnicu potpisao 23. siječnja, u posljednjem roku koji mu omogućava da glasuje na Saboru HDZ-a koji se održavao krajem svibnja, a na njoj je, pisao je Globus, u napomeni pisalo 'preporuka JK'.

'Gospodin Kovač nije upisan u HDZ po mom nalogu i po tom pitanju sam se očitovala i na neke sljedeće postupke. Da nije upisan po mojoj preporuci, vidi se i iz izjave koju je napisao Kruno Jurgec čiji su inicijali KJ. Ako ih okrenete, onda je JK. Budući da on na temelju ispunjenih formulara upisuje u našu centralu, on je svugdje stavio napomenu da ih je on upisao kao JK, Jurgec Kruno. Neki su te inicijale JK izvukli iz tog sustava i to koriste kao neki dokaz protiv mene', pojašnjavala je tadašnja šefica stranke Jadranka Kosor

S obzirom da je Kovač tada ponovno primljen u stranku mimo Statuta koji kaže da se izbačeni članovi ne mogu vratiti, a da oni koji su sami napustili stranku pri povratku moraju dobiti suglasnost Visokog suda časti, tadašnja predsjednica stranke zatražila je i očitovanje Visokog suda časti.

I doista, već sredinom ožujka Kovača je Visoki sud časti odbio i izbrisao ga iz članstva, međutim pitanje njegove članske iskaznice ponovno se aktualiziralo ovih dana kada se Kovač pojavio kao najizgledniji kandidat za novog predsjednika HDZ-ovog Kluba utemeljitelja.


S obzirom da se za Kovača posljednji put u javnosti čulo kada ga je Visoki sud časti izbrisao iz članstva, mnogi su se opravdano upitali kako je on ponovno postao član HDZ-a.

'Obavještavamo vas da je Visoki časni sud Hrvatske demokratske zajednice na sjednici održanoj 3. srpnja 2012. godine donio odluku da se gospodin Milan Kovač vrati u članstvo Hrvatske demokratske zajednice. Sukladno Statutu HDZ-a kandidatura gospodina Milana Kovača za predsjednika Zajednice Kluba utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman je pravovaljana', stoji u priopćenju koje je danas odaslao HDZ.

Drugim riječima, ako je za vrijeme kada je na čelu stranke bila Jadranka Kosor Kovač bio nepoželjan, nakon što je kormilo stranke preuzeo Tomislav Karamarko bio mu je otvoren put za povratak.

'Prije je postojao strah starog vodstva (za vrijeme Jadranke Kosor, op.a.) od tih ljudi, no Karamarko je kada je postao predsjednik pozvao sve ljude koji su stvarali stranku da se vrate i da upute svoje zahtjeve kroz institucije stranke. To je napravio i Milan Kovač, čiji je povratak odborio Visoki sud časti', kazao nam je izvor iz HDZ-a.

Osim Kovača u stranku se vratila i bivša šefica Tuđmanovog kabineta Zdravka Bušić, ali i supruga prvog hrvatskog predsjednika Ankica Tuđman