najava iz ministarstva

Mijenju se naknade za koncesije na pomorskom dobru: 'Mogu se spustiti i za 30 posto'

02.02.2024 u 10:10

Bionic
Reading

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver najavio je u razgovoru za Jutarnji list od petka promjenu naknada za koncesije na pomorskom dobru

"Cijene ne moraju svuda biti iste - ako u prvom krugu ne bude interesa, mogu se spustiti za 30 posto", kazao je Bilaver, piše Jutarnji list.

Rok za raspisivanje natječaja za koncesijske dozvole na pomorskom dobru istekao je jučer, no Bilaver ga je produljio do 15. veljače, što je izazvalo negodovanje gradonačelnika na obali koji tvrde da time neodgovorno riskiraju da cijela obala ove sezone ostane bez mogućnosti zakonitog rada.

„S kašnjenjem od 15 dana neće se dogoditi ništa dramatično niti će jedinice lokalne samouprave ostati bez koncesionara”, kazao je Bilaver.

„Razumijem da oporba iz političkih razloga traži argumente da ospori realno dobar zakon. Oni su se digli i izašli iz sabornice kad se izglasavao zakon koji je konačno uklonio ograde s naših plaža i uveo red na pomorskom dobru. Sada nastavljaju sa svojom uhodanom praksom jer im nije stalo da provedu javne natječaje za dodjelu dozvola na pomorskom dobru”, dodao je.

„Kako bismo imali pravilnu i kvalitetnu primjenu novog zakona, u ovoj su godini dana prolongirani rokovi da bi se stigla napraviti potrebna prilagodba i kvalitetna priprema jednog od najvažnijih akata. I rokovi koji su propisani u zakonu stavljeni su na ovaj način da se u daljnjoj primjeni ima dovoljno vremena za izradu kvalitetnih planova, za raspisivanje natječaja, kao i za rješavanje eventualnih žabi koje bi pristigle po raspisanim natječajima za dodjelu dozvola”, rekao je Bilaver.

Ustvrdio je i da su s donošenjem uredbe i pravilnika malo kasnili zato što su htjeli biti sigurni da je oboje prošlo svoju proceduru, javnu raspravu, jer uz dobar zakon, kako navodi, žele i kvalitetne podzakonske akte.

„Pripremamo i Uredbu o građenju, želimo stati na kraj nakaradnoj gradnji na pomorskom dobru. Zajedno s Ministarstvom graditeljstva ograničit ćemo dosadašnju primjenu Zakona o jednostavnim građevinama, pod čijom krinkom su nastale svakojake izvedbe na obali. Planiramo donijeti ukupno tridesetak akata”, kazao je Bilaver u intervjuu s novinarkom Jutarnjeg lista Željkom Godeč.