posljednji sovjetski čelnik

Mihail Gorbačov slavi 90. rođendan na Zoomu

02.03.2021 u 14:29

Bionic
Reading

Mihail Gorbačov, posljednji sovjetski čelnik, u utorak slavi 90. rođendan na Zoomu, a tom prigodom ruski predsjednik Vladimir Putin prozvao ga je izvanrednim državnikom koji je utjecao na tijek povijesti.

Gorbačov je zbog opreza mjesecima u karanteni u bolnici, a za svoj rođendan će održati virtualno slavlje s bliskim prijateljima i zaposlenicima svoje zaklade, rekao je njegov glasnogovornik Vladimir Poljakov.

„Podignut ćemo čaše“, kazao je glasnogovornik.

„Okupit ćemo se, on će biti tamo, svi ćemo se vidjeti i nazdraviti“.

Poljakov je rekao kako je Gorbačov dobio čestitke svjetskih čelnika, među njima britanskog premijera Borisa Johnsona, američkog predsjednika Joea Bidena i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Gorbačov je tijekom svoje vladavine osamdesetih zagovarao kontrolu naoružanja te je provodio prodemokratske reforme Sovjetskog Saveza. Mnogi smatraju da je pomogao u dovršetku Hladnog rata.

Njegovi kritičari unutar Rusije ga pak optužuju za nepotreban i bolan raspad Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Njegova politička ostavština proteklih je godina polako napuštana. Odnosi Moskve i Washingtona na najnižim su razinama od Hladnog rata.

Ruska aneksija Krima 2014. i sporovi oko sankcija, navodno političko miješanje Rusije u američke izbore i druga geopolitička pitanja dodatno su pogoršale američko-ruske odnose.

Ruski predsjednik Putin Gorbačovu je poslao telegram čestitke, objavljen na službenoj stranici Kremlja.

„S pravom pripadate galaksiji pametnih, izvanrednih ljudi, izvanrednim državnicima našeg vremena koji su imali značajan utjecaj na tijek unutarnje i svjetske povijesti“, napisao je Putin.