GRAĐANI NA RUBU

Migranti šeću po D1: 'Otvorite ujutro vrata, a njih 10 sjedi vam u dvorištu'

04.09.2023 u 22:30

Bionic
Reading

Ne jenjava pritisak migranata, osobito na slunjskom području: u tom gradu ilegalni migranti doslovno su okupirali parkove, a broj im raste, javlja Radio Mrežnica, dodajući da posljednji slučaj stiže jutros sa slunjske dionice D1, 'stare' državne ceste od Macelja preko Karlovca do Splita

Migrante su u ponedjeljak snimili sudionici u prometu, ogorčeni što se ništa ne poduzima, a ugrožava se i sigurnost svih drugih u prometu, izvještava Radio Mrežnica.

Željko Lustig poručio je da je zabrinut za svoju obitelj.

'To više nije izdrživo, ujutro se probudite, otvorite vrata i 10 migranata sjedi u vašem dvorištu, a ne možete ništa. Apeliramo na pojačanu policijsku ophodnju, ne želimo zamišljati o neželjenim događajima', rekao je.

Da situacija s migrantima na dijelovima Karlovačke županije poprima alarmantne razmjere upozorio je i načenik općine Vojnić Nebojša Andrić (HDZ). Nakon najave mogućnosti da se napravi migrantski kamp na području Krnjaka, tamošnji stanovnici su sve napetiji i ljući. Svakodnevno žive s migrantima i taj pritisak traje već godinama jer je Karlovačka županija “usko” grlo i nakraći put, podsjeća Radio Mrežnica.

Andrić traži hitan sastanak stožera Civilne zaštite sa svim gradonačelnicima i načelnicima zbog migrantske krize, ali i policijskim snagama.

'Migranti hodaju između naših kuća, provaljuju, to su grupe od 15,20, 30 ljudi, vojni sposobni redom, stari između 18 i 30 godina, žena gotovo da i nema. Ljudi se ne osjećaju sigurno'.

Andrić kaže da je granica šuplja kao švicarski sir. 'Ako policija ne može i nema snage, neka vojska stane na granicu. Ovo nije rješenje, ovo je katastrofa', poručio je.

Tvrdi da je prije nekoliko dana na Maljevcu čekao šest sati da uđe u Hrvatsku. Naravno, legalno. 'A migranti je prijeđu za šest minuta i policiju koriste kao taksi servis koji ih prevozi s točke A do točke B', rekao je Andrić, dodajući da je sve što navodi istina te da su civili odnosno građani ugroženi. Zato traži sastanak stožera.

'Mi ćemo se svakako organizirati i na lokalnom nivou da sami štitimo svoje kuće', poručio je.

Prosvjed protiv kampa za migrante Izvor: Cropix / Autor: Mario Pusic