ŠTO ĆE TRUMP REĆI?

Papa šalje novac migrantima koji nastoje ući u SAD

28.04.2019 u 18:20

Bionic
Reading

Papa Franjo šalje pola milijuna dolara kako bi pomogao migrantima u Meksiku koji nastoje ući u Sjedinjene Države, prema izvješću Vatican Newsa

Iznos donacije pape Franje od 500.000 dolara kao pomoć migrantima iz srednjoameričkih zemalja pristiglim u Meksiko će biti podijeljen na 27 projekata u 16 biskupija i meksičkih redovničkih zajednica koje su zatražile pomoć kako bi i dalje osiguravale smještaj, hranu i osnovne potrepštine, piše na internetskoj stranici 'Petrovog novčića', fonda Svete Stolice koji prikuplja sredstva za slične namjene, javio je u subotu Vatican News.

Nakon 4000 kilometara koje su prešli pješačeći iz Hondurasa, Salvadora i Gvatemale, u posljednjih nekoliko mjeseci tisuće migranata stiglo je u Meksiko – ističe se u priopćenju. Muškarci i žene, često s malom djecom, pobjegli su od siromaštva i nasilja, nadajući se boljoj budućnosti u Sjedinjenim Državama, ali su im one zatvorile granicu.

U Meksiko je u 2018. ušlo 6 velikih karavana migranata, ukupno 75.000 ljudi, a najavljene su i druge skupine, kaže priopćenje. Svi su ti ljudi zaustavljeni, ne mogu ući u Sjedinjene Države, nemaju kuće ni sredstava za život. Katolička Crkva je u svojim biskupijskim i redovničkim kućama i ustanovama primila tisuće njih, pružajući im najpotrebnije za život, od smještaja do odjeće, navodi priopćenje.

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je u listopadu prošle godine kako mu je honduraški predsjednik Hernandez rekao da 'ljevičarske skupine' iz Središnje Amerike organiziraju neke od karavana migranata koje 'financira Venezuela' kako bi dovele u pitanje suverenitet i granice Sjedinjenih Država.

  • +11
Migranti u Tijuani žele ući u SAD Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Šef gvatemalske obavještajne službe Mario Duarte rekao je u veljači tijekom posjeta Washingtonu kako karavane migranata koje idu prema granici s SAD-om 'dobro organiziraju' oni koji žele iskoristiti potrebite kao oružje.

'Ovo nije spontani događaj. Pomno je planiran. Dobro je organiziran', rekao je Duarte dodajući kako različite obavještajne agencije i policija i vojne agencije imaju dokaze kako karavana prošlog listopada iz Hondurasa prema SAD-u nije bila inicijativa baze nego je unaprijed organizirana.

Papa Franjo je potporu imigraciji učinio jednom od najvažnijih tema svoga pontifikata i stalno poziva zemlje da iskažu dobrodošlicu migrantima.

U nedjelju je pozvao na evakuaciju migranata iz logora u Libiji, s obzirom na to da sukobi u toj zemlji jačaju.

Početkom mjeseca Papa je rekao kako migranti nose sa sobom bogatstvo multikulturalzma i multietnički svijet čime obogaćuju zemlje koje ih prime.

'Ne smijemo se bojati vode života, ove multietničnosti, ovog multikulturalizma', rekao je Francis izaslanstvu učenika, nastavnika i roditelja Instituta San Carlo, srednje škole iz Milana. 'Nemojte se plašiti migranata', rekao je.

U ožujku je napao američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog prijedloga o izgradnji zida na granici SAD-a s Meksikom kako bi spriječio ilegalne migrante, krijumčarenje droge i ulazak kriminalaca u Sjedinjene Države. Glede Trumpova zida Franjo je rekao 'kako će graditelji zidova, bilo da su od žilet-žice ili opeke, postati zatočenici zidova koje grade. To je povijest'.