POSJET BEOGRADU

Michel istaknuo potporu Srbiji na putu u EU uz očekivanje da uvede sankcije Rusiji

19.05.2022 u 19:41

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel istaknuo je "na veoma snažan način očekivanje i želju da se Srbija priključi sankcijama protiv Ruske Federacije", izjavio je u četvrtak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i ocijenio da je ideja o stvaranju geopolitičke zajednice na europskom kontinentu "značajna" za zemlje Zapadnog Balkana.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji Michel je poslije razgovora s Vučićem ukazao da je rat protiv Ukrajine "uzdrmao čitav kontinent", te da je poslije covida-19 došlo vrijeme "da štitimo jedni druge" u vremenu novih geopolitičkih izazova.

"Želimo da damo konkretne benefite svim građanima Srbije i svim partnerima u regiji, da počnemo s konkretnom realizacijom tijekom pristupnih pregovora, a ne da čekamo da se završe", rekao je Michel.

"Trebamo razmotriti mogućnosti kako da napredujemo i važno je da postoji politička platforma odmah i sad kako bismo se posvetili izazovoma koji su pred nama, primjerice u pogledu energetike koja je osjetljiva tema, a naročito u vanjskopolitičkim izazovima", odgovorio je Michel komentirajući stajališta da je ideja o geopolitičkoj zajednici zamjena za proširenje EU-a.

"Vrijeme je i da saslušamo naše partnere kako bismo zajedno izgradili platformu i da bi ona bila uvažena", rekao je Michel, istaknuvši da je predložio dva puta godišnje sastanke na zajedničkoj razini u okviru europske političke zajednice.

Prva prilika za to, kako je rečeno, bit će zajednički summit 23. lipnja u Bruxellesu.

Vučić je, objašnjavajući poglede Beograda na ideju koju zagovaraju Michel i francuski predsjednik Emmanuel Macron, rekao kako u tome ne vidi "zavjereničke teorije" niti zamjenu za pridruživanje Uniji već kao "korak naprijed", premda će, kako je rekao, "uvijek biti onih koji će tražiti dlaku u jajetu".

On najavljene zajedničke summite zemalja EU-a s državama regije vidi kao "priliku da se efikasnije" borimo za svoje zemlje, što "nije malo".

I Vučić i Michel istaknuli su značaj ekonomskih veza EU-a i Srbije, naglasivši da je je Unija najvažniji gospodarski partner Srbije, te da se robna razmjena kontinuirano povećava.

Vučić je poručio da pridruživanje Uniji za Srbiju "nije samo emocionalno pitanje već i pitanje razuma" jer zemlje Unije sudjeluju s 67 posto ukupnih investicija u Srbiji.

Tješnje veze s EU-om bit će naročito značajne u bliskoj budućnosti jer je u vrijeme nadolazećih izazova u opskrbi energentima Srbija dobila jamstva da će moći računati na potporu Unije.

Poslije današnjih razgovora i zajedničkog posjeta Naučnom parku u Beogradu čiji je značajan pokrovitelj EU, Vučić i Michel imat će večeras radnu večeru i nastaviti razgovore o "zajedničkim energetskim i geopolitičkim izazovima", uključujući i pitanje Kosova čije rješavanje je jedan od preduvjeta koje Bruxelles stavlja pred Beograd u procesu eurointegracija.