KOLONIJALNO NASLIJEĐE

Mexico City u strahu od prosvjeda uklonio spomenik Kolumbu

11.10.2020 u 22:23

Bionic
Reading

Dužnosnici Mexico Cityja su, pribojavajući se nasilnih prosvjeda protiv veličanja kolonijalnog nasljeđa Meksika, odlučili ukloniti spornu statuu Kristofora Kolumba iz središta grada.

Spomenik europskom istraživaču i moreplovcu ukolnjen je s avenije Paseo de la Reforma u središtu meksičke prijestolnice i prebačen je na restauriranje na drugoj lokacijio, objavile su gradske vlasti ovoga vikenda.

Ljevičarske skupine su ranije zaprijetile da će kip srušiti 12. listopada, na nacionalni blagdan posvećen dolasku Kolumba 1492. no koji izaziva proturječja diljem Amerika.

U mnogim gradovima svijeta ruše se statue spornih povijesnih osoba, uključujući i više gradova u Sjedinjenim Državama gdje su rušeni spomenici robovlasnicima i generalima Konfederacije južnih država.

I u Europi su se prosvjednici obrušili na spomenike kolonijalistima u ozračju polemika o kolonijalnoj povijesti kontinenta.

Gradonačelnica Mexico Cityja Claudia Sheinbaum, pozvala je na javnu raspravu treba li uopće vratiti spomenik nakon restauracije.

Iduće se godine obilježava 500. godišnjica osvajanja prostora današnjeg Meksika od španjolskih konkvistadora.