RADE LI NA DAN NEOVISNOSTI?

Mesić u papučama, kandidati na Oltaru domovine

07.10.2009 u 19:05

Bionic
Reading

Dok predsjednik Stipe Mesić bude u papučama odmarao u krugu obitelji, neki pretendenti na Pantovčak hodočastit će na Oltar domovine povodom Dana neovisnosti

Oltar domovine, spomenik koji je u slavu svoje vladavine i kao glavnu simboličku potvrdu svojeg domoljublja podigao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, u četvrtak će pohoditi dr. Andrija Hebrang, Vesna Škare-Ožbolt i dr. Miroslav Tuđman. Hebrang je spomen domovini prvi istaknuo kao jednu od ključnih točaka svog predsjedničkog programa i u izjavi za tportal naglašava kako on jedini tri puta godišnje polaže vijenac na Oltar domovine. Tuđman mlađi će i ocu, prvom predsjedniku RH, zapaliti svijeću, a učinit će to i njegova nekadašnja najbliža suradnica Škare-OŽbolt i, naravno, dr. Andrija Hebrang.

Predsjednik Mesić nikad nije službeno otišao na Oltar domovine, ali je svome prethodniku zapalio svijeću na grobu, iako su mnogi sumnjali da će to ikada učiniti. Dr. Tuđman posljednji se put pojavio u javnosti upravo na polaganju vijenca na Oltaru domovine, odakle je otišao u KBC Dubrava, gdje je i preminuo.
 
Dr. Ivo Josipović razmišljao je o odlasku na Oltar domovine, no ovoga puta će ipak izbjeći odlazak na Medvedgrad, ali će, kao i većina drugih kandidata, zapaliti svijeću palim braniteljima kod križa na Mirogoju i poslijepodne provesti u krugu obitelji. Dan neovisnosti za dr. Vesnu Pusić bit će radni dan, jer je u Cavtatu na okruglom stolu o Europskoj uniji, problemima u regiji i hrvatskom članstvu u EU. Ističe da je to njezin odlazak na Oltar domovine - rad u korist države.

Nadan Vidošević ležat će u bolničkom krevetu jer je na operaciji glasnica, a Damir Kajin će po paljenju svijeća na buzetskom groblju ispratiti suprugu na rad u Italiju i sina odvesti na tenis.

Mise nadbiskupa, kardinalaJosipa Bozanića za domovinu nema na Dan neovisnosti, njegova glasnogovornica Matilda Kolić Stanić objašnjava da se misa za domovinu tradicionalno održava samo na Dan državnosti.

Prijepodne Dana neovisnosti premijerka Jadranka Kosor provesti će radno - polaganjevijenaca i paljenje svijeća braniteljima i dr. Tuđmanu obavila je u srijedu, a drugi dio dana posvetit će seobitelji.

Predsjednik Sabora Luka Bebić, baš kao i predsjednik Mesić, odmarat će se u krugu obitelji kako bi se pripremio za nove radne pobjede i brojne obveze koje se nastavljaju već u petak posjetom predsjednika makedonskog parlamenta i nastupnim posjetom novog veleposlanika Rusije.
Saborski zastupnici vladajućeg HDZ-a će raditi i na Dan neovisnosti, tvrdi glasnogovornica stranke i zastupnica u Saboru Sunčica Glavak - po svojim će županijama sudjelovati u prigodnim manifestacijama.

Zastupnici najveće opozicijske stranke, SDP-a, kaže njihova glasnogovornica Gordana Grbić, na Dan neovisnosti će se odmarati.

Ne bi nas čudilo da se na Oltaru domovine pojavi i SDP-ov igrač s klupe u utakmici za predsjedničku lentu - Milan Bandić - koji  podržava njegovu obnovu i uredno održavanje te ga i nerijetko posjećuje.