SUKOB KAJINA I HDZ-A

Mesić: Postavite dreger i granicu s koliko promila se može u Sabor!

18.03.2014 u 17:50

Bionic
Reading

Iako je cijela prijepodnevna saborska rasprava o rebalansu proračuna prošla uglavnom mirno, nakon pauze za ručak došlo je do verbalnog sukoba između nezavisnog zastupnika Damira Kajina i HDZ-ovih zastupnika

Naime, govoreći u ime Kluba nezavisnih zastupnika Kajin se spomenuo kriminala za vrijeme HDZ-ove vlasti. 'Slušam replike i ne mogu jednostavno vjerovati. Netko ne uzme ništa, ali zakasni predati izvješće i bude kažnjen s pet milijuna kuna. Drugi drpnu par desetina milijuna kuna, stotina milijuna, i kazna pet milijuna kuna. I onda si čovjek postavlja pitanje gdje je tu pravda, gdje je tu pravičnost, gdje je tu zakon, gdje je tu logika, gdje je tu poštenje. Dan nakon presude, ja ne mogu vjerovati, ne mogu doći sebi ni dan danas. Pazite, s pozicije vlasti svi šute, nitko niti 'a'. Galami HDZ, apsolutno ima na to pravo, ali što bi oni radili da je situacija obrnuta', rekao je Kajin.

Da je za vrijeme HDZ-a bilo kriminala i korupcije, nije mogao osporiti ni HDZ-ov Gordan Jandroković, koji je ipak imao jednu zamjerku.

'Ali istovremeno za vrijeme HDZ-ove vlasti stvoreni su uvjeti da se protiv te korupcije započne vrlo snažna borba, stvoren je zakonodavni okvir, stvoreno je društveno ozračje, izgrađene su institucije koje su započele snažnu borbu protiv korupcije. To se vrlo često namjerno prešućuje i gleda se samo jedna strana priče', rekao je Jandroković.

Kajina je podsjetio da je on sam nedavno rekao da je Istra bila razbojnička špilja. 'Tamo je bilo kriminala, nepotizma, kontrole medija, političke trgovine, ali koliko znam sudjelovali ste i vi u toj razbojničkoj špilji, na vlasti je bio IDS i SDP. Sad mi objasnite kako možete na onako vulgaran način optužiti svoje kolege zastupnike iz HDZ-a da su krali, da li vi osjećate odgovornost zbog toga što ste sudjelovali u razbojničkoj špilji, zbog toga što je u toj razbojničkoj špilji bilo kriminala, nepotizma itd. ili vi mislite da vi zbog toga niste odgovorni?', zapitao je Jandroković.

A u kojoj si ti ili u kojoj ste vi to špilji, gospodine zastupniče, bili 20 godina? Da li se vi suosjećate suodgovornim za način na koji je funkcionirao HDZ? Da ili ne? Evo, ja se isto osjećam na neki način suodgovornim, ali se isto protiv tog načina ponašanja borim kao što sam se borio i nekada ranije. Za razliku od vas koji ste sve vrijeme šutjeli, ja barem progovaram', odgovorio mu je Kajin.

Ako bi se našao u rubrici 'glam ili blam', Kajin bi sa svojom raspravom spadao u 'blam', kazao je HDZ-ov Josip Borić. 'Vi se često slažete sa svime, a najmanje sam sa sobom, to ste već dokazali ove dvije godine posebno. Ali čujem da vi postajete stjegonoša, neki novi istarski demokrat i da ćete preokrenuti političke prilike na Istarskom poluotoku. I sve je to normalno, hajmo reći da je i očekivano, ali što ćemo sa starim Kajinom i njegovih 20 godina u politici? Kajinom koji je bio svjećonoša Jakovčićeve politike 20 godina?', zapitao je Borić.

Žestoko je uzvratio Kajin. 'A što ćemo s tobom kao članom jedne zločinačke organizacije? Nama će ovakvi sjediti ovdje u parlamentu i prodavati muda pod bubrege. Ja nisam bio zaveden, ja sam bio u jednoj stranici od devedesete godine, gradio sam, stvarao sam, ali sam se isto tako zbog nekih ponašanja razišao sa svojim bivšim drugovima i niti me je stid onoga što sam činio 20 i toliko godina u IDS-u niti se sramim čina da sam se od te ekipe maknuo. Ali ti si još i dalje mali kriminalac u jednoj velikoj kriminalnoj zločinačkoj organizaciji', odgovorio je Kajin.

Takav odgovor na noge je digao HDZ-ovce, koji su tražili da se Kajinu dodijeli opomena. 'S govornice na temu rebalansa proračuna Kajin je optužio čitavu jednu stranku kao zločinačku organizaciju. A mi ćemo dati prijedlog, kada bude se radio novi poslovnik Hrvatskoga sabora, da na ulazu u sabornicu postoji dreger aparat preko kojeg promila alkohola se ne može ući u ovu saborsku govornicu i isto tako da vidimo tko je još uvijek na bijelom i još uvijek u špilji', rekao je među ostalim HDZ-ov Jasen Mesić.