PREDSJEDNIK NA KUBI

Mesić odao počast Che Guevari

20.09.2009 u 19:41

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji se nakon završetka službenog dijela posjeta i tijekom vikenda zadržao na Kubi, u subotu je posjetio grad Santa Claru u središnjem dijelu otoka, gdje je položio vijenac na spomenik Ernestu Che Guevari i obišao muzej posvećen tom kubanskom revolucionaru, rodom iz Argentine

U pratnji Omara Ruiz Martina, član CK Komunističke partije Kube, i predsjednika regionalne vlade Aleksandra Rodrígueza Rosade, hrvatski predsjednik položio je vijenac na spomenik Che Gueveri, te posjetio njegov Spomen-muzej, izvijestila je kubanska novinska agencija ACN - Agencia Cubana de Noticias.

Predsjednik Mesić rekao je novinarima da je Che Guevara simbol borbe i primjer za mlade ljude koji žele bolje i pravednije društvo.

"Danas smo mu došli odati počast, jer Che ostaje primjer svima koji sanjaju o boljem svijetu. On je nadišao granice Latinske Amerike. Postao je simbol za one koji žele promijeniti svijet", rekao je Mesić.

Također je kazao da je on osobno bio štovatelj kubanske revolucije i 'Comandantea Guevare', te da se sjeća kako je vijest o njegovoj smrti u Boliviji 1967., doživio kao gubitak, navodi ACN.

Predsjednik Mesić obišao je spomen kompleks posvećen argentinskom liječniku koji je uz Fidela Castra bio jedna od vođa kubanske revolucije 1953-59. U muzeju su izložene stvari iz njegovog stana, dokumenti i fotografije Che Guevare iz djetinjstva i mladosti, te iz različitih faza gerilskog ratovanja na Kubi, u Africi i Boliviji.

Mesić je kazao kako je od svog posljednjeg posjeta Kubi, prije tri godine na summitu Pokreta nesvrstanih, uočio pozitivne promjene na otoku. Također je naglasio važnost približavanja između čelnika Hrvatske i Kube, u interesu proširenja suradnje između dviju zemalja, izvijestio je u subotu kubanski radio CMHW na svojoj web stranici.

Govoreći o odlasku u Santa Claru, sveučilišni grad s 300 tisuća stanovnika smješten oko 350 km istočno od Havane, Mesić je hrvatskim novinarima kazao da želi vidjeti kako funkcionira sustav u unutrašnjosti zemlje, u kubanskoj provinciji.

Za Kubance je Santa Clara važna zbog Che Guevare i bitke koju je on tamo za vrijeme revolucije dobio.

Kubanski predsjednik Raul Castro u petak navečer, je nakon prijema koji je hrvatsko izaslanstvo priredilo u hotelu Nacional, pozvao na večeru predsjednika Mesića, mimo protokola i nenadano. Navodno se Raula Castra dojmio razgovor, koji je s Mesićem vodio dan ranije.

Predsjednik Mesić se tijekom posjeta nije sastao s Fidelom Castrom, oboljelim kubanskim čelnikom koji je 2007. predsjedničku dužnost prepustio mlađem bratu Raulu, no preko protokola mu je poslao poklon - hrvatski pršut, doznaje se iz izvora bliskih hrvatskom izaslanstvu.

Glasilo Komunističke partije Kube, dnevni list Granma, u subotu na naslovnici donosi vijest o potpisivanju šest sporazuma o bilateralnoj suradnji Hrvatske i Kube na području kulture, obrazovanja, gospodarstva, turizma, pomorskog prometa, ribarstva, komunikacija i biotehnologije.

"Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i potpredsjednik Vijeća ministara, Ricardo Cabrisas, u petak su potpisali šest ugovora o bilateralnoj suradnji, čime je završila 5. sjednica Međuvladinog povjerenstva za trgovinsku, gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju između dviju zemalja", navodi Granma u članku pod naslovom "Hrvatska i Kuba produbili suradnju".

"Da bi ublažili posljedice recesije, male zemlje moraju pojačati međusobnu razmjenu. Bilo bi nerealno očekivati da će razvijene zemlje za nas riješiti probleme", rekao je hrvatski predsjednik.

Cabrisas je istaknuo da će posjet predsjednika Mesića znatno pridonijeti jačanju veza između Kube i Hrvatska, prenosi Granma.

Mesić u ponedjeljak putuje u New York, gdje će voditi hrvatsko izaslanstvo na 64. godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a.