PREDSJEDNIČKA ČISTKA

Mesić Norcu oduzeo 7 odličja

28.07.2009 u 17:06

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Stjepan Mesić oduzeo je odličja trojici osuđenika iz tzv. gospićke skupine - Tihomiru Oreškoviću, Mirku Norcu i Stjepanu Grandiću, četvorici iz slučaja "Lora" - odbjeglome Tomislavu Duiću, Davoru Baniću, Anti Gudiću i Anđelku Botiću te Siniši Rimcu, koji je osuđen za zločine u Pakračkoj poljani

Odluku o oduzimanju odličja osmorici bivših pripadnika Hrvatske vojske pravomoćno osuđenih zbog ratnih zločina Mesić je donio 20. srpnja na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja uz obrazloženje da im se oduzimaju zbog postupanja protivno pravnom poretku i moralnim zasadama u Hrvatskoj. Odluka je danas objavljena u Narodnim novinama.

Oreškoviću, koji je kao član tzv. gospićke skupine 2004. osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima na gospićkom području, predsjednik je oduzeo Red hrvatskog trolista.

Umirovljenome generalu Norcu, pravomoćno osuđenom na 12 godina zatvora zbog ratnih zločina u Gospiću i nepravomoćno na sedam godina zatvora zbog zločina u Medačkome džepu, oduzeto je sedam odličja i priznanja. To su Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red hrvatskog trolista, Red hrvatskog pletera, Spomenica domovinske zahvalnosti i Medalja za iznimne pothvate.

Treći iz gospićke skupine Stjepan Grandić, osuđen na 10 godina, ostao je bez Reda hrvatskog pletera i Spomenice domovinske zahvalnosti.

Prvooptuženome iz slučaja "Lora" Tomislavu Duiću, bjeguncu pravomoćno osuđenom 2007. na osam godina zatvora, oduzeti su Red kneza Domagoja s ogrlicom i Spomenica domovinske zahvalnosti. Za bivšim zapovjednikom Vojnog zatvora u Lori 1992. traga se već osam godina.

Trojici njegovih bivših suradnika i suosuđenika Baniću (sedam godina zatvora), Gudiću i Botiću (po šest godina zatvora) oduzete su Spomenice domovinske zahvalnosti. Botiću je Mesić oduzeo i Medalju za iznimne pothvate.

Bez Reda kneza Domagoja s ogrlicom, Reda Nikole Šubića Zrinskog, Spomenice domovinske zahvalnosti i Medalje za iznimne pothvate ostao je Siniša Rimac, jedan od petorice bivših pripadnika rezervnog sastava MUP-a osuđenih za zločine u Pakračkoj poljani. Pravomoćnom presudom Vrhovnog suda 2006. on je kažnjen s osam godina zatvora zbog ubojstva muškarca zvanog Saša, čiji identitet nije utvrđen niti su pronađeni njegovi ostatci.

Posljednji put Mesić je odličja oduzeo prije pola godine, i to umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu, koji je ostao bez osam odličja i jedne medalje.

Za razliku od posljednje odluke, kojom su odličja oduzeta pravomoćno osuđenim osobama, u slučaju Zagorca Mesić nije čekao konačni pravorijek Vrhovnog suda. Jedan od najodlikovanijih hrvatskih generala nepravomoćno je početkom ožujka osuđen na sedam godina zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti jer je 2000., odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane, iz sefa Ministarstva odnio torbe s draguljima vrijedne 39,4 milijuna kuna.

Prije Zagorca predsjedničkom odlukom krajem prošle godine posmrtno su oduzeta odličja i peterostrukom ubojici, generalu Ivanu Koradeu.