NOVI OPROŠTAJNI INTERVJU

Mesić: Norac je ubijao po naredbi iz Zagreba

Krešimir Bubalo, Stjepan Mesić i Vesna Čačinović

Krešimir Bubalo, Stjepan Mesić i Vesna Čačinović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vlado Kos

'Franjo Tuđman je bio okružen špijunima, a Mirko Norac je ubijao po naredbama iz Zagreba', ustvrdio je u opsežnom intervjuu za Slobodnu Dalmaciju predsjednik na odlasku, Stjepan Mesić

Dok su srpske snage napadale Gospić, iz Zagreba je, navodi Mesić, došao nalog da sve Srbe koji su ostali u Gospiću treba likvidirati. Prema njemu, radilo se o provokaciji čiji je cilj bio da se spriječi priznavanje Hrvatske, iza koje je stajala neka obavještajna služba kojoj nije odgovarala nezavisna Hrvatska.

'Govorili su: Idemo ubiti ove Srbe koji su zajedno s našim ljudima u podrumu, jer oni daju koordinate četnicima da bombardiraju određene zgrade u Gospiću. Pa ti koji bombardiraju su do jučer živjeli u Gospiću, ne treba žena od 82 godine njima davati koordinate, oni to znaju. Trebalo je malo razmisliti tko daje te naloge', rekao je Mesić.

Na pitanje je li tadašnja vlast izdala Vukovar, Mesić je naveo razgovor s generalom Antonom Tusom koji mu je rekao da treba samo uništiti četiri tenka kod sela Marinci, i 'tim pravcem se mogu izvući civili te uvući svježe snage i oružje i braniti Vukovar kao vojnu utvrdu'.

Kad je to Mesić u prisutnosti Tusa rekao Franji Tuđmanu, ovaj je, priča Mesić, upitao generala tko zapovijeda u ratu.

'Tus mu je odgovorio: Vi, Predsjedniče. I što sam zapovjedio?, pitao je Tuđman Tusa. Da se više ne ide u napade, rekao je Tus. I s tim je bilo završeno', ispričao je Mesić.

Predsjednik na odlasku u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju dotaknuo se i svog odnosa s Crkvom. Splitski nadbiskup Marin Barišić, ustvrdio je Mesić, pun je, za njega nerazumljivog, bijesa prema njemu.

'Sada se vidjelo u ovim izborima da je dio crkvenih ljudi pisao pamflete, dijelili su ih po crkvama, nastupali na televiziji, jedan je čak rekao – ako se glasuje za Ivu Josipovića, glasuje se za Luicfera. I što se dogodilo? Vjernici su otišli jednim smjerom, a dio klera drugim. To više nije moje pitanje, to je pitanje Svete Stolice. Oni moraju nešto poduzeti da Crkva u Hrvatskoj bude u skladu s vjernicima', mišljenja je Mesić.

Na kraju intervjua Mesić se osvrnuo i na prepucavanje s Damirom Polančecom. Još jednom je ustvrdio da bivši ministar gospodarstva o njemu priča laži na koje se naslanjaju cijele špekulacije i uvlače 'ozbiljne novine u jednu svinjariju'.

'I ovo malo rumeno, neću reći šta, ali stvarno malo rumeno, on se sada javlja da bi to trebalo istražiti', rekao je Mesić objašnjavajući kako uopće nije znao da je muž nećakinje njegove maćehe kupio, za neke pod sumnjivim okolnostima, odmaralište od grada Koprivnice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi