HRVATSKI ODGOVOR NA TADIĆA

'Mesić je protiv raspada BiH'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.01.2010 08:47
  • Objavljeno 26.01.2010 u 08:15
mesić dodik šahovnica

mesić dodik šahovnica

Izvor: tportal.hr / Autor: Ilustracija: Hrvoje Sommer

Hrvatska je u pismu predanom u ponedjeljak predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN-a izrazila žaljenje što je predsjednik Srbije iskoristio raspravu o misiji UNMIK-a na Kosovu za neutemeljeni odgovor na neformalnu opasku hrvatskog predsjednika o mogućim posljedicama dezintegracije BiH

Pismo Stalne misije RH pri UN-u u New Yorku u ponedjeljak je predano veleposlaniku Zhang Yesuiu, stalnom predstavniku Kine koja predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a u siječnju, kako bi bilo podijeljeno članicama Vijeća sigurnosti UN-a i svim članicama UN-a, kao dokument Vijeća sigurnosti.

U pismu koje je potpisao zamjenik stalnog predstavnika RH pri UN-u Neven Mikec ističe se da se po uputama hrvatskih vlasti želi upozoriti na to da je srbijanski predsjednik Boris Tadić u raspravi Vijeća sigurnosti UN-a o UNMIK-u 22. siječnja 'neutemeljeno odgovorio na riječi hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o mogućim posljedicama raspada susjedne BiH, izrečene u neformalnom razgovoru tijekom novogodišnjeg prijema za medije'.

U pismu, koje je Hina pribavila iz diplomatskih izvora u Vijeću sigurnosti, također se ističe da je bila riječ o neformalnom obraćanju skupini novinara te da je predsjednik Mesić govorio u uvjetnim terminima, spekulirajući o nečemu što bi se moglo dogoditi u slučaju drugoga događaja - 'konkretnog odcjepljenja Republike Srpske od neovisne i međunarodno priznate Bosne i Hercegovine i njezinog pripojenja Republici Srbiji'.

U pismu predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN-a ponavlja se formulacija iz ranijeg priopćenja Ureda predsjednika RH, kako Mesićeve riječi treba razumjeti kao 'radikalno formulirano upozorenje da svijet ne treba zatvarati oči prema politici premijera RS Milorada Dodika i mogućim posljedicama takve politike, kao što je predugo zatvarao oči prema politici Slobodana Miloševića, koja je vodila raspadu bivše Jugoslavije u krvavim ratovima'.

Također se napominje kako je predsjednik Mesić istodobno želio jasno reći da bi 'raspad susjedne BiH bio apsolutno neprihvatljiv za Hrvatsku'.

U pismu se ističe da su u proteklom desetljeću stalni napori hrvatskoga predsjednika u znatnoj mjeri pridonijeli napretku u stabilizaciji i normalizaciji odnosa u regiji, ali da u posljednje vrijeme ti napori 'ne nailaze na odgovor prirodnih partnera u tome procesu'. Umjesto toga pokušava se, bez pravih temelja, optužiti hrvatskoga predsjednika da ugrožava sigurnost u jugoistočnoj Europi.

U zaključku se ističe da takve 'neopravdane i neprihvatljive' reakcije neće odvratiti Hrvatsku od promicanja dobrosusjedskih odnosa sa svim susjedima u regiji.

Tadić je prošloga petka na raspravi Vijeća sigurnosti UN-a o misiji UNMIK-a na Kosovu oštro osudio nedavnu neformalnu Mesićevu opasku - kako bi poslao vojsku u slučaju da Republika Srpska organizira referendum o odcjepljenju od BiH - kao 'opasnu i ratnohuškačku'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi