SJEĆANJE NA HOLOKAUST

Merkel: Sramotno je da židovske ustanove moraju biti pod policijskom zaštitom

27.01.2018 u 13:26

Bionic
Reading

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta koji se obilježava u subotu, njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je ponovnu pojavu antisemitizma u svojoj zemlji, dok je konzervativni austrijski kancelar Sebastian Kurz podsjetio na 'osobitu povijesnu odgovornost' Austrije u genocidu nad Židovima.

Sada je važnije nego ikada prisjetiti se milijuna žrtava holokausta jer 'antisemitizam, rasizam i mržnja prema drugome aktualniji su nego što je to bio slučaj u prošlosti', rekla je Merkel.

Nazvala je sramotom činjenicu da židovske ustanove moraju biti pod policijskom zaštitom, bilo da se radi o vrtiću, školi ili sinagogi.

Založila se također da se u novoj njemačkoj vladi o kojoj se trenutno vode pregovori ustanovi nova funkcija povjerenika za antisemitizam.

Kurz je na Twitteru objavio da su i 'Austrijanci bili sudionici, i oni su imali udjela u strašnim zločinima holokausta. Nosimo osobitu povijesnu odgovornost koju nova vlada otvoreno priznaje'.

  • +2
Pogrom Židova u porobljenoj Europi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ova izjava dolazi pošto se Austrija, koju je Treći Reich anektirao u ožujku 1938., dugo smatrala 'prvom žrtvom nacizma'.

Zemlja je zapravo oduševljeno dočekala Anschluss Adolfa Hitlera, rođenog u Austriji, i potpuno je bila uključena u nacistički vojni i represivni aparat.

Kurzova izjava dolazi također u prilikama sve češćih izgreda povezanih s antisemitizmom i nacizmom u Austriji.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta koji je UN uveo 2005., obilježava se svake godine 27. siječnja, na dan kada je 1945. oslobođen nacistički koncentracijski logor Auschwitz.

  • +17
Sva lica Angele Merkel Izvor: Reuters / Autor: EDGARD GARRIDO