OBAMA NA POTEZU

Merkel: Prijatelji se ne špijuniraju!

24.10.2013 u 20:59

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel, čiji mobilni telefon možda prisluškuju Amerikanci, izjavila je u četvrtak u Bruxellesu da se prijatelje ne prisluškuje

Merkel je potvrdila da je upravo to kazala dan ranije američkom predsjedniku Baracku Obami. 'Potrebno nam je povijerenje među partnerima i to povjerenje treba obnoviti', kazala je Merkel. Taj slučaj s nadzorom i prisluškivanjem, istaknula je kancelarka, 'tiče se svih građana'.

Belgijski premijer Elio du Rupo također se osvrnuo na problem masovnog špijuniranja koje provodi američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) i ocijenio da je to neprihvatljivo te da Europa treba poduzeti neke mjere. No ne treba, dodao je, odmah očekivati odluke europskih čelnika već osmisliti 'metodologiju' u sučeljavanju s tim problemom.

'Među saveznicima treba uspostaviti mehanizam koji omogućuje borbu protiv terorizma i svih vrsta nasilja, ali bez špijuniranja', kazao je Rupo.

O špijuniranju velikih razmjera koju provodi NSA su uoči europskog summita posebno razgovarali kancelarka Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande. Dnevni list Le Monde je u ponedjeljak objavio da je NSA nadzirao komunikaciju milijuna Francuza.