NJEMAČKA SE OPORAVLJA

Merkel piše pisma zahvale građanima

17.11.2010 u 14:28

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel zahvalila je svojim državljanima zbog napora uloženih za prevladavanje gospodarske i financijske krize u poruci koju je u srijedu objavio tisak

Pod naslovom 'Četiri obećanja, ali ponajprije hvala', kancelarka je poručila: 'Hvala, drage sugrađanke i sugrađani. Učinili ste od Njemačke zemlju koja je najbolje prevladala svjetsku gospodarsku krizu.

Unatoč brigama i opterećenjima (...) uspjeli ste ostvariti ono što se unatrag nekoliko mjeseci činilo nezamislivim', stoji u poruci objavljenoj u srijedu u svim nacionalnim dnevnicima u tiskanom i internetskom izdanju.

Poruka Angele Merkel, predsjednice konzervativnog CDU-a, koja od jeseni 2009. vodi koalicijsku vladu s liberalima (FDP), trebala bi se naći i u nekim časopisima te regionalnom tisku.

Troškovi te neuobičajene kampanje iznose 2,8 milijuna eura, rekao je vladin glasnogovornik.

Merkel obećava naciji jačanje javnih financija, ulaganje u obrazovanje, razvijanje obnovljivih izvora energije i financiranje zdravstvene skrbi.

Njemački BDP lani je pao za 4,7 posto, no ta zemlja orijentirana na izvoz vrlo brzo je iskoristila oživljavanje svjetske potražnje, napose u Aziji, te vlada predviđa rast od 3,4 posto u ovoj godini.