loš dan

Merkel o izboru premijera pokrajine Tirinške: Ovaj događaj je neoprostiv i rezultat mora biti poništen

06.02.2020 u 12:59

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u četvrtak kako je izbor premijera pokrajine Tirinške, do kojeg je došlo uz potporu krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) i njenih konzervativaca, loš dan za demokraciju te da taj ishod treba biti poništen

"Ovaj događaj je neoprostiv i rezultat mora biti poništen", kazala je Merkel na tiskovnoj konferenciji tijekom posjeta Južnoj Africi.

Izbor Thomasa Kemmericha, malo poznatog liberala iz FPD-a, do kojeg je došlo u srijedu u istočnoj pokrajini Tirinškoj, prvi je izbor u kojemu neki pokrajinski premijer biva izabran uz potporu AfD-a, čime je prekršen poslijeratni konsenzus glavnih političkih stranaka da izbjegavaju krajnju desnicu.

"Sada treba učiniti sve kako bi bilo jasno da se ono u što CDU vjeruje" ne može povezati s krajnjom desnicom, dodala je kancelarka komentirajući događaj koji je podsjetio na 30-e godine prošlog stoljeća u Njemačkoj, kada je stranka Adolfa Hitlera uspjela, uz pomoć tradicionalne desnice, malo po malo potpuno osvojiti vlast.

Židovska zajednica Tirinške, organizacija koja predstavlja Židove u toj njemačkoj pokrajini, objavila je da je taj izbor "potvrda naših najgorih strahovanja".

Liberal Kemmerich uspio je pobijediti lijevog kandidata na izborima uz pomoć desne Alternative za Njemačku, čiji je jedan od čelnika optužen da je koristio nacističku retoriku.