POŠTEĐEN ECB

Merkel i Sarkozy za tektonske promjene u EU

24.11.2011 u 18:03

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy predložit će izmjene ugovora Europske unije kako bi poboljšali strukturu upravljanja u eurozoni, najavio je državnički dvojac nakon sastanka s talijanskim premijerom Mariom Montijem u Strasbourgu

Sarkozy je rekao da bi izmjene EU ugovora trebale ojačati povjerenje u eurozoni, koje bi rezultiralo snažnijom integracijom.

Njemačka premijerka još jednom se snažno usprotivila jačanju uloge Europske središnje banke (ECB) u rješavanju krize i naglasila da ECB neće biti zahvaćen najavljenim izmjenama ugovora Lisabonskog ugovora.

Izmjene će se konkretizirati u idućih nekoliko dana, a o njima će se potom razgovarati na europskom summitu 9. prosinca, najavili su europski čelnici na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka.
Otkako je prije dvije godine izbila kriza eurozone, Pariz i Berlin ne dijele stajališta o ulozi ECB-a.

'Francuski predsjednik upravo je istaknuo da je ECB neovisan te se moguće izmjene ugovora ne odnose na ECB', rekla je Merkel.

Neki su francuski dužnosnici tražili da ECB igra 'bitnu ulogu' u spašavanju eurozone. Pomoć bi se sastojala u tome da Europska središnja banka naveliko otkupljuje dugove najslabijih država članica eurozone i tako spriječi stalni rast troškova zaduživanja država članica eurozone, što dodatno opterećuje njihove proračune. Porast kamatne stope zaduživanja, što je znak nepovjerenja u tržište eurozone, sada prijeti već i zemljama kao što je Francuska.

Novi talijanski premijer Mario Monti potvrdio je na sastanku da njegova vlada želi postići zacrtani cilj uravnoteženja proračuna do 2013. te da će početi potrebne strukturne reforme.