POŽURNICA

Merkel i Hollande traže od Grka da brzo iznesu prijedloge

06.07.2015 u 20:49

Bionic
Reading

Čelnici Francuske i Njemačke poručili su u ponedjeljak grčkoj vladi da vrata za pregovore s kreditorima ostaju otvorena, ali su je pozvali da brzo iznese nove prijedloge za dogovor 'novac za reforme'

'Vrata za razgovor su otvorena', rekao je francuski predsjednik Francois Hollande na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Grčkog premijera Aleksisa Ciprasa pozvao je da brzo iznese "ozbiljne i vjerodostojne" prijedloge.

Merkel je rekla da nisu ispunjeni uvjeti za razgovor o programu koji uključuje stabilizacijski fond EU-a i pozvala Ciprasa da ponudi prijedloge ovoga tjedna.

"Jasno kažemo da vrata za razgovore ostaju otvorena i da u tom smislu treba razumjeti sutrašnji sastanak čelnika eurozone. Ali, u isto vrijeme kažemo da nisu ispunjeni uvjeti za početak pregovora o konkretnom programu Europskog stabilizacijskog mehanizma", rekla je Merkel.

Dvoje čelnika nastavit će razgovore za večerom. Hollande i Merkel zatražili su hitan sastanak čelnika eurozone u utorak u Bruxellesu na kojem će razgovarati o Grčkoj.


ECB zadržao sadašnju razinu ELA za grčke banke

Europska središnja banka (ECB) objavila je u ponedjeljak kako će zadržati sadašnju razinu hitne pomoći grčkim bankama za likvidnost, dok će uvjete za tu pomoć postrožiti u budućnosti. 'Upravno vijeće danas je odlučilo da zadrži razinu hitne pomoći za likvidnost (ELA) grčkim bankama određenu 26. lipnja 2015. nakon što je razmotrilo prijedlog grčke banke', navodi se u priopćenju ECB-a. Ta se pomoć zadržava na razini od oko 90 milijarda eura. Grčka narodna banka zatražila je nakon referenduma u Grčkoj povećanje razine te pomoći.