tjedni podcast

Merkel apelira da se iskoristi tjedan besplatnog cijepljenja protiv covida

12.09.2021 u 13:59

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel zamolila je u nedjelju svoje sugrađane da iskoriste tjednu kampanju cijepljenja protiv covida-19 u sklopu koje će stanovnici moći dobiti besplatnu dozu cjepiva u mjestima bogoslužja, sportskim dvoranama, trgovinama, pa čak i u javnom prijevozu.

Zbog bojazni da stopa procijepljenosti u zemlji, koja trenutačno iznosi oko 62 posto, neće biti dovoljna za sprečavanje zimskog vala infekcije covidom, posebno zbog dominantne delta varijante, vlada je odlučila potaknuti na cijepljenje sve one koji su dosad bili neodlučni.

"Nikada dosad nije bilo jednostavnije cijepiti se i nikada to nije bilo moguće obaviti brže", rekla je Merkel u svome tjednom podcastu, dodavši da će njemačkim državljanima od ponedjeljka biti omogućena doza cjepiva koju će, bez prethodne najave moći dobiti u javnome prijevozu, na mjestima bogoslužja i u sportskim objektima.

Od početka pandemije do danas u Njemačkoj je od covida oboljelo oko 4 milijuna stanovnika te zemlje, a umrlo ih je više od 90.000.

Merkel je istaknula da je, premda je dobro što je dosad 66 posto populacije primilo prvu dozu cjepiva, a 62 posto ih je u potpunosti cijepljeno, broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u porastu, a većina hospitaliziranih nije cijepljena.

"Da bismo prebrodili predstojeću jesen i zimu, moramo uvjeriti više ljudi da se cijepe. Molim vas: zaštitite sebe i druge. Cijepite se", poručila je svojim sugrađanima njemačka kancelarka.