podrška zelenskom

Meloni i Trudeau potpisali sigurnosne sporazume s Ukrajinom

24.02.2024 u 18:28

Bionic
Reading

Kanadski i talijanski čelnici potpisali su u subotu sigurnosne sporazume s Ukrajinom nakon razgovora s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, dok Kijev obilježava drugu godišnjicu početka ruskog napada na Ukrajinu

Kanada i Italija pridružile su se Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj i Danskoj u zaključivanju 10-godišnjih sigurnosnih sporazuma s Kijevom koji su namijenjeni podršci ukrajinskoj sigurnosti dok zemlja ne ostvari cilj i pridruži se NATO-u.

"Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu u onome što sam uvijek vjerovala da je pravo ljudi na obranu", rekla je talijanska premijerka Giorgia Meloni na konferenciji za medije.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da je podrška Ottawe Kanadi "nepokolebljiva" dvije godine nakon što je Rusija pokrenula invaziju na susjednu zemlju.

"Danas stojimo rame uz rame s našim saveznicima i partnerima, Kanada je predana daljnjoj podršci, uključujući vojnoj i humanitarnoj za Ukrajinu", rekao je. Zelenski je izjavio da je subota "jedinstven dan za našu zemlju".

Dva sigurnosna sporazuma potpisana su na početku zajedničke konferencije za medije Zelenskog, Meloni, Trudeaua te čelnika Belgije i Europske unije.

Trudeauov ured rekao je da će Kanada u 2024. Ukrajini dati više od tri milijarde kanadskih dolara u financijskoj i obrambenoj podršci. Meloni nije navela financijske detalje talijanskog sporazuma.