PROBUDIO SE POPOCATEPETL

Meksički vulkan blokirao zračni promet

04.07.2013 u 23:07

Bionic
Reading

Četiri zrakoplovne tvrtke iz Sjedinjenih Država u četvrtak su privremeno obustavile letove u Mexico City, nakon što je vulkan oko 80 kilometara od glavnog meksičkog grada počeo izbacivati pepeo, objavio je glasnogovornik zračne luke u Mexico Cityju

Nekoliko letova najvećih američkih kompanija odgođeno je do daljnjega, izjavio je Richard Jimenez, glasnogovornik zračne luke, 'Odluku o neletenju iz Mexico Cityja donijele su te zrakoplovne tvrtke, ali zračna luka je otvorena', izjavio je drugi predstavnik zračne luke, Andres Gomez, za jednu televizijsku postaju.

Prema njegovim riječima, meksičke kompanije nisu otkazale letove. Vodeća meksička zrakoplovna tvrtka AeroMexico u četvrtak ujutro na kratko je bila obustavila letove, ali je opet normalizirala promet u roku od sat vremena.

Vulkan Popocatepel u državi Puebla u središtu Meksika ove je godine aktivniji nego inače, što je natjeralo vlasti da izdaju upozorenja, ali nije bilo evakuacija. Upozorenje na opasnost od vulkana na 'žutoj' je razini, što je druga razina od ukupno četiri, a to pak znači da je vulkan aktivniji nego obično ali nema opasnosti od erupcije, izjavio je koordinator meksičkih službi za hitna stanja Luis Felipe.

U neposrednoj blizini zračne luke nije zabilježena nazočnost vulkanskog pepela, koji može oštetiti zrakoplovne motore. Zračna luka u Mexico Cityju zabilježila je 174.511 polijetanja i slijetanja od siječnja do lipnja, a godišnje kroz nju prođe više od 29 milijuna putnika.