DOMIŠLJATOST PRIJE SVEGA

Meksički krijumčari drogu prebacivali srednjovjekovnim katapultom

22.02.2017 u 13:22

Bionic
Reading

Meksički krijumčari droge iz dana u dan sve su kreativniji kada su u pitanju načini na koje svoje 'proizvode' prebacuju u susjedne Sjedinjene Države. Dosad su marihuanu švercali deklarirajući pakete kao voće i povrće, koristili su pneumatske puške izrađene od pumpi za bicikle, prebacivali su drogu putem dronova, pa čak se zabijali u zid automobilima punim droge, no posljednja inovacija šokirala je američku graničnu policiju. Krijumčari su, naime, drogu počeli prebacivati preko granice ogromnim katapultom

Prema priopćenju američke granične policije, prošlog tjedna su tijekom patrole u blizini Douglasa u američkoj saveznoj državi Arizoni graničari otkrili ogromni drveni katapult koji podsjeća na one koje su koristili stari Grci i Rimljani te srednjevjekovne vojske u osvajačkim pohodima, a kojima su domišljati krijumčari prebacivali vreće s drogom teške 20 kilograma.

Graničari su odmah zaplijenili drogu i rastavili švercersku transportnu napravu i predali je meksičkim kolegama radi daljnje istrage.

Meksički dužnosnici procijenuju da godišnji prihodi od trgovine drogom iznose između 13 i 48 milijardi dolara. Meksički narkokarteli preuzeli su krijumčarenje droge na putu prema profitabilnom američkom tržištu kada su krajem 20. stoljeća akcijom vlasti oslabljeni kolumbijski karteli Cele i Medellin.

Kokain, marihuana i metamfetamin dolaze iz Južne Amerike, uglavnom iz Kolumbije. U zadnjih petnaestak godina meksički su drogeraški karteli gotovo potpuno preuzeli kontrolu nad prijevozom kokaina u SAD.