UZNEMIRUJUĆE SNIMKE

Medvjedići u zadnji čas spašeni od kosovskih restorana

25.03.2014 u 17:50

Bionic
Reading

Međunarodna udruga za zaštitu životinja Four Paws prošli je tjedan na Kosovu spasila tri medvjedića iz zatočeništva i smjestila ih u posebno utočište koje je za ove ugrožene životinje 2013. izgrađeno u Prištini

Prvo je u jednoj kući pronađena ženka stara samo šest tjedana. Kosovska obitelj kupila ju je kada je bila stara samo tri tjedna. Policija joj je ušla u trag jer se obitelj na Facebooku pohvalila kako ju je kupila. Samo dan kasnije otkrivena su još dva zatočena muška mladunca iste dobi koji su vjerojatno braća oduzete ženke. Medvjedići su nazvani Ema, Oska i Ron.

Privatno posjedovanje smeđih medvjeda na Kosovu je zabranjeno zakonom 2010. No mnogi stanovnici Kosova, ali i Albanije, Ukrajine i BiH još ih ilegalno koriste za zabavu u malenim putujućim cirkusima ili u restoranima.

Godine 2013., po restoranima je otkriveno čak 15 medvjeda. Trinaest ih je spašeno i odvedeno u utočište, no jedan od vlasnika ubio je dva medvjeda neposredno prije evakuacije i bacio ih na smetlište. Jednog od spašenih stručnjaci su kastrirali kako bi prekinuli lanac zatočeništva. Mladunci se na crnom tržištu prodaju po prilično visokim cijenama. Obično padaju u zatočeništvo nakon što im krivolovci ubiju majku. Nemoguće ih je pustiti u prirodu jer su previše pripitomljeni.

Nedavno otkriveni medvjedići prerano su odvojeni od svojih majki, tako da su slabo uhranjeni pa im je stanje vrlo ozbiljno.

'Medvjedići su dobivali mačje mlijeko i malo meda', rekao je Carsten Hertwig iz Four Paws i dodao: 'No izgledaju kao da su jako pod stresom, preplašeni i jako slabi; Ema nema ni tri kilograma. Nadamo se da smo ih spasili na vrijeme i da će se uz stručnu njegu izvući i oporaviti.'


Smeđi medvjed (Ursus arctos) ima više podvrsta - između ostalih, to su europski smeđi medvjed (U. a. arctos), grizli (U. a. horribilis) i kodijak (U. a. middendorffi) - koje nastanjuju Euroaziju i Sjevernu Ameriku. Danas je u Zapadnoj Europi gotovo istrijebljen, a preostale populacije su male i međusobno odvojene. Rijetka je i zaštićena vrsta.