sastanak u hdz-u

Medved: Škoro kandidaturom u 2. izbornoj jedinici bježi od Plenkovića

13.06.2020 u 09:53

Bionic
Reading

HDZ danas u središnjici stranke odlučuje o imenima koja će se naći na listama za predstojeće parlamentarne izbore. Ministar branitelja, Tomo Medved, na ulazu u stranku komentirao je strategiju stranke pred izbore.

"Danas je važan sastanak, gdje će predstavnici županijskih organizacija predstaviti svoje kandidate. Nakon što smo predstavili najkvalitetniji program, danas će HDZ kompletirati listu s najkvalitetnijim ljudima", rekao je Medved novinarima.

Izrazio je uvjerenje, prenosi N1, da će se na listama u svim izbornim jedinicama naći najkvalitetniji HDZ-ov kadar, o čemu će se u središnjici stranke odlučiti zajedno s predsjednicima županijskih organizacija HDZ-a.

Novinari su ministra branitelja pitali hoće li na listi biti i Stevo Culej, koji je u vrijeme predsjedničkih izbora izrazio potporu Miroslavu Škori, protukandidatu HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović.

"Kolega Culej je kvalitetan čovjek, kao zastupnik u Hrvatskom saboru bio je kvalitetan i vjerujem da će imati svoje mjesto na listi u 5. izbornoj jedinici. On je čovjek koji je puno dao za svoju domovinu", rekao je Medved.

Upitan hoće li se HDZ-u dogoditi da ponovi pogrešku s prošlogodišnjih izbora za Europski parlament, kad su na listama bila mahom imena široj javnosti nepoznatih HDZ-ovaca, Medved je rekao da vjeruje da se neće dogoditi nikakva greška.

Što se tiče žena na listama, ministar branitelja rekao je da će u 7. izbornoj jedinici imati iznadprosječnu zastupljenost stranačkih kolegica, "koje su prepoznatljive ne zato što su žene, nego kroz svoj rad i dosadašnju karijeru".

Komentirajući činjenicu da će Miroslav Škoro na izborima biti u 2. izbornoj jedinici, umjesto u 1. gdje živi ili u 4. odakle potječe, Medved je rekao da misli da Škoro na taj način bježi od Andreja Plenkovića, koji će biti HDZ-ov kandidat u prvoj izbornoj jedinici.

Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić procijenio je da će i u Slavoniji i u Dalmaciji u najmanju ruku ponoviti rezultat iz 2016. godine. 'I u 9. i u 10. i u 4. i 5. izbornoj jedinici sam siguran u našu pobjedu', poručio je Bačić. Dodao je da su prema anketama najjača stranka i u Slavoniji i u Dalmaciji.

Na novinarsko pitanje je li HDZ pripremio novac za kaznu zbog nedovoljnog broja žena na listama, odgovorio je da ne zna odakle taj podatak. Rekao je da je iz redova HDZ-a bila predsjednica Vlade, države, potpredsjednica EK, glavna tajnica Vijeća Europe... 'Nastojat ćemo da na našim listama bude značajan broj žena, nastojat ćemo ispuniti zakonsku kvotu, ali ćemo isto tako vrednovati želju da liste doista budu najbolje koje HDZ može predložiti na ovim izborima i da na njima budu doista sve one žene koje su zaslužile svoj položaj na listama', rekao je Bačić.

Vezano uz Culeja Bačić je rekao da je predložen od svoje matične organizacije Vukovarsko-srijemske županije, čime su, dodao je, dali do znanja da cijene njegov rad. Poručio je i da će HDZ formirati Vladu, prenosi HRT.

Politički tajnik HDZ-a Ante Sanader rekao je da su u Dalmaciji uvijek imali bitku, ali da su uvijek pobijedili. Na pitanje stvara li im Domovinski pokret nervozu poručio je da nervozu ne osjeća, a na pitanje koliko očekuju mandata odgovorio je: "pobjednički".