MINISTAR U NEVJERICI

Medved: Nestvarno je da se dovodi u pitanje pomoć Hrvatske u obuci ukrajinske vojske

21.10.2022 u 23:39

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je u petak nevjericu da se u zemlji koja je i sama prošla rat dovodi u pitanje pomoć Hrvatske u obuci ukrajinske vojske, istaknuvši da Vlada čvrsto stoji u svome stavu pružanja potpore Ukrajini

"Čudi me, gotovo je nestvarno, da danas netko dovodi u pitanje ovakav oblik potpore Hrvatske prema Ukrajini", rekao je Medved i izjavi novinarima nakon obilježavanja Dana općine Konavle.

Podsjetio je što je sve hrvatski narod prošao usred velikosrpske agresije, kada se hrvatska vojska naoružavala i formirala u samom tijeku rata, te obučavala i podizala borbenu sposobnost "kako bi u konačnici oslobodila svoju zemlju", a sve to činila je uz "veliku potporu prijatelja, saveznika, partnera".

Istaknuo je kako je hrvatska Vlada konzistentna u svome stavu, koji je imala i prije agresije Rusije na Ukrajinu u veljači ove godine, a poglavito usred agresije i svo ovo vrijeme, da vrlo jasno pruža potporu Ukrajini.

Po njegovim riječima, nakon što je Vijeće Europe danas donijelo deklaraciju, vrijednu 100 milijuna eura, o pružanju odgovarajućeg oblika osposobljavanja ukrajinskih oružanih snaga za obranu i oslobađanje svoga teritorija, Glavni stožer HV-a predložit će kakav oblik pomoći Hrvatska može pružiti u programu obuke ukrajinske vojske, dok će odluku donijeti hrvatska Vlada.

"Bilo da se radi o obliku dolaska raznih specijalističkih timova, odnosno raznih timova nižih razina vođenja i zapovijedanja, bilo da se radi o stožernom osoblju, bilo da se radi o specifičnim sposobnostima medicinskog osoblja, Hrvatska je spremna, u tom pogledu mi smo pripravni", rekao je Medved.

  • +23
Ukrajinska protuofenziva Izvor: Profimedia / Autor: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Na novinarsko pitanje kako komentira tvrdnju predsjednika Republike Zorana Milanovića da Ukrajinci nemaju što naučiti od naše vojske, Medved je odgovorio kako smatra gotovo nestvarnim da netko to dovodi u pitanje, "nakon svega što smo mi kao narod preživjeli, nakon svih sposobnosti koje smo, u vrijeme i nakon Domovinskog rata izgradili kroz niz raznih oblika obuke i osposobljavanja".

Podsjetio je da je Hrvatska sudjelovala u obučavanju afganistanskih snaga te je sudjelovala u međunarodnim operacijama i misijama. "Hrvatska ima kadar koji posjeduje najvišu razinu sposobnosti, itekako imamo što pružiti našim partnerima", istaknuo je Medved, te zaključio: "Vlada RH zadržava svoj vrlo jasan i principijelan pristup potpori ukrajinskoj strani, odnosno, Ukrajini u obrani i oslobađanju svoje zemlje".