BOJKOT OLIMPIJADE U SOČIJU

Međunarodni olimpijski odbor traži objašnjenje Putinovih 'anti-gay zakona'

09.08.2013 u 21:21

Bionic
Reading

Oluja se podigla oko Olimpijskih igara u ruskom Sočiju iduće godine. Gay aktivisti diljem svijeta traže bojkot Igara zbog diskriminirajućih zakona koje je donijela Putinova administracija u lipnju

Nakon donošenja Putinovih 'anti-gay zakona', među prvima oglasio se slavni britanski glumac i gay aktivist Stephen Fry, koji se založio za bojkot Olimpijskih igara u ruskom Sočiju. Pozvao je britanskog premijera Davida Camerona da podrži tendencije da se Rusiji oduzmu zimske Olimpijske igre.

Održavanje Olimpijade u Rusiji u skladu s novim zakonima usporedio je s Olimpijadom u nacističkoj Njemačkoj, održanom 1936.


Stephen Fry

Obratio se i članovima Međunarodnog olimpijskog odbora. Predsjednik odbora Jacques Rogge reagirao je tezatražio od Moskve službeni odgovor na pitanje može li i na koji način doneseni zakon djelovati na kršenje ljudskih prava olimpijaca homoseksualne orijentacije.

'Tražili smo zamjenika premijera za objašnjenje. Olimpijska povelja je jasna: sport je ljudsko pravo koje treba omogućiti svakome, bez obzira na rasu, spol ili seksualnu orijentaciju', izjavio je Rogge

U Rusiji se, osim LGBT aktivista, 'glasno' javljaju i pristaše zakona, članovi ruske stranke 'Jedinstvena Rusija' koji tvrde da je do reakcija došlo 'zato što se stranci boje ruskih sportaša, pa pokušavaju naći način da izbjegnu konkurenciju'. 'Pravo na pervertirano ponašanje oni smatraju vrijednošću', izjavio je jedan član stranke.

Britanska LGBT zajednica već je pozvala na bojkot ruskih proizvoda, a prva je na red došla votka.

'To je kap u oceanu, ali bojkot i prosvjedi upozoravaju na problem', napomenuli su.