SRBI PLIJENE KRIMINALCE

Među oduzetom imovinom i autobusna stanica!

26.12.2010 u 18:25

Bionic
Reading

Prema podacima srpskog Ministarstva pravosuđa do sada je, privremeno i trajno, oduzeto 23 kuće, 57 stanova, 11 lokala, 10 garaža, 16 trgovačkih društava, četiri hotela, pet restorana, jedan kafić, dvije trećine sindikalnog odmarališta u Hrvatskoj, jedna autobusna stanica, dva apartmana na Tari, kao i 49 hektara zemlje na Zlatiboru

Mediji u Srbiji donose podatke o oduzimanju nezakonito stečene imovine što bi moglo biti poučan primjer i za Hrvatsku. Primjena Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom omogućila je da se kriminalcima u Srbiji zaplijeni nelegalna korist u vrijednosti od oko 250 milijuna eura, prenosi agencija Tanjug izjavu izjavio državnog tajnika u ministarstvu pravosuđa Srbije, Slobodana Homena, prenosi Večernji list.

Podsjećajući kako je Zakon tijekom godine na izmaku doživio svoju punu primjenu, Homen je istaknuo da je on ključan kada je u pitanju borba protiv organiziranog kriminala i izrazio nadu kako će sljedeće godine biti zaplijenjeno još najmanje 100 milijuna eura vrijednosti nezakonito stečene imovine.

'Pokazalo se točnim ono što smo znali, a to je da nije dovoljno nekoga osuditi na zatvorsku kaznu nego mu treba zadati udarac upravo u ono zbog čega i nastaje kriminal, a to je pribavljanje protupravne imovinske koristi', pojasnio je državni tajnik Homen dodajući kako je do sada najviše imovine zaplijenjeno od osumnjičenih za preprodaju droge i osoba podložnih korupciji, ali i onih koji su se bavili drugim oblicima kriminala.

Prema podacima Ministarstva pravosuđa do sada je, privremeno i trajno, oduzeto 23 kuće, 57 stanova, 11 lokala, 10 garaža, 16 trgovačkih društava, četiri hotela, pet restorana, jedan kafić, dvije trećine sindikalnog odmarališta u Hrvatskoj, jedna autobusna stanica, dva apartmana na Tari, kao i 49 hektara zemlje na Zlatiboru. Površina zaplijenjenih objekata, tvrdi Homen, iznosi oko 7.000 četvornih metara, a iznajmljivanjem objekata država mjesečno ubire prosječno 15.000 eura.