REUTERSOVIH TOP 100

Među najinovativnijima nijedno sveučilište iz Hrvatske

KU Leuven

KU Leuven

Izvor: Reuters / Autor: Francois Lenoir/File Photo

Novinska agencija Reuters sastavio je popis 100 najinovativnijih sveučilišta u Europi, obrazovnih institucija koje čine najviše za napredak znanosti, razvoj novih tehnologija i rast svjetske ekonomije

Na prvi pogled najinovativnija sveučilišta u Europi nemaju ništa zajedničko – neka su sekularna, neka katolička, neka državna, a druga privatna. Jedno je staro 920 godina, a drugo je neovisna institucija manje od desetljeća. Neka se nalaze u velikim gradovima, a druga u ruralnim područjima. No gotovo sva od njih stavljaju naglasak na praktična istraživanja i primijenjenu znanost, a ne na čistu teoriju.

Najinovativnije sveučilište u Europi je KU Leuven, smješteno u nizozemskom govornom području u belgijskoj pokrajini Flandriji. Osnovao ga je 1425. papa Martin V., što ga čini najstarijim katoličkim sveučilištem na svijetu, no tamošnja nastava nije ograničena na teologiju.

Misija sveučilišta je opsežno i napredno znanstveno istraživanje. Otvoreno za studente svih vjera, djeluje autonomno od crkve, te drži jedno od najvećih nezavisnih istraživačkih i razvojnih organizacija na svijetu. U fiskalnoj godini 2014. na znanost su uložili preko 426 milijuna eura.

Sveučilište KU Leuven zaslužilo je svoje prvo mjesto zbog velikog broja utjecajnih inovacija. Tamošnji istraživači godišnje prijavljuju više patenata od skoro bilo kojeg sveučilišta u Europi, a vanjski istraživači se u svojim patentima često referiraju na to sveučilište.

Drugo mjesto drži Imperial College London, javno istraživačko sveučilište na kojem trenutno studira oko 16 tisuća studenata iz 125 država.

Slijede ih sveučilište u Cambridgeu, švicarski Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, te Tehničko sveučilište u Muenchenu.

U prvih 100 najinovativnijih sveučilišta najviše ih je iz Njemačke, njih 24, a slijedi ju Ujedinjeno Kraljevstvo sa 17, Francuska sa 16 i Španjolska s 10 sveučilišta. Na popisu nema hrvatskih sveučilišta. Reutersov popis možete pogledati ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi