POD LUPOM UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Međimurski HDZ-ovci u svoj politički rat upleli i istražne organe

Tomislav Karamarko, Darko Horvat i Domagoj Milošević

Tomislav Karamarko, Darko Horvat i Domagoj Milošević

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Sukobi koji tjednima potresaju međimurski HDZ doveli su čak do toga da Državno odvjetništvo istražuje nedavne izbore u toj stranci, otkriva Novi list

Naime, HDZ-ov veteran Stjepan Hamonajec, široj javnosti poznatiji kao direktor lokalnog nogometnog kluba, istupio je iz stranke, a onda DORH-u podnio prijavu protiv predsjednika županijskog odbora, člana predsjedništva stranke Darka Horvata jer je navodno falsificirao izbor trojice izaslanika koji su 20. svibnja sudjelovali na saboru HDZ-a. DORH je njegovu prijavu proslijedio policijskoj upravi u Međimurju koja trenutačno ispituje tamošnje članove HDZ-a.

'Policija je već razgovarala sa Željkom Kavranom, nekadašnjim predsjednikom Hrvatskog rukometnog saveza, i još s nekima, a doći će na red i drugi svjedoci kaznenog djela što ga je napravio Horvat, a koje sam naveo u prijavi. Upozoravali smo ga da to ne radi, nije slušao, pa neka mu sad bude', ispričao je Novom listu Hamonajec. Prijava se odnosi na izaslanike HDZ-ovih općinskih odbora u Strahonincu, Orehovici i Svetoj Mariji.

Horvatu su izbori bili u redu

'Hamonajeca ne želim komentirati, on je za mene završen slučaj. A što se tiče njegove prijave, mene još nisu zvali ni iz DORH-a ni iz policije. O detaljima ne bih, ali mislim da su izbori bili u redu', kazao je Novom listu član predsjedništva HDZ-a Horvat, kojeg je dugogodišnji kolega prijavio Mladenu Bajiću.

Svaki općinski odbor stranke u Hrvatskoj imao je pravo na jednog izaslanika za sabor HDZ-a na kojem je predsjednik postao Tomislav Karamarko. No, kako tvrdi Hamonajec, u spomenuta tri međimurska odbora nisu uopće održane propisane izborne skupštine.

'Ogranci su se jednostavno ugasili zbog neaktivnosti. Međutim Horvat, koji je tada već bio izabran za predsjednika županijskog odbora, sam je imenovao, zapravo izmislio, tri svoja prijatelja za izaslanike sabora i dao im naputke da tamo glasuju za Karamarka. To se, naravno, nije moglo učiniti bez izbornih skupština, pa sam nakon konzultacija s pravnicima podnio prijavu DORH-u. Zbog Horvatovog postupka upitna je legalnost HDZ-ovog sabora, ali prepustimo DORH-u da to utvrđuje', ističe Hamonajec koji je nakon 22 godine staža u HDZ-u sredinom rujna vratio stranačku iskaznicu.

Razlog je odluka županijskog odbora na čelu s Horvatom da protiv njega pokrene stegovni postupak. Povod je bio Hamonajecov tekst u tjedniku Međimurje u kojem se malo očešao o neke kolege iz stranke.

'Povremeno tamo pišem kolumne u šaljivom tonu. Taj puta sam, ne imenujući ga, pisao i o dopredsjedniku županijskog odbora Antunu Marodiju. On je poznat kao veliki galamdžija koji ljudima stalno govori 'obrni žepe da vidim koliko si pametan'. Tu sam njegovu poštapalicu stavio u tekst koji je, mislim, bio više afirmativan nego kritičan za HDZ. Ali Horvat me htio izbaciti. Nisam to više želio trpjeti pa sam sam otišao nakon 22 godine', ispričao je Hamonajec detalje svojeg razlaza s Horvatom, kojeg je, kaže, podržavao za predsjednika županijskog odbora, ali i kolegama istovremeno govorio da je 'on spreman svakoga zgaziti da dođe do cilja'.

S Horvatom su se sukobili i Željko Kavran i Željko Jakopec, koji su prije dvadesetak dana podnijeli ostavke na članstvo u predsjedništvu županijskog odbora. Objasnili su taj čin nezadovoljstvom radom tog tijela.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi