nezadovoljstvo

Međimurska županija tražit će ocjenu ustavnosti odluke da bolnice postanu državne, HDZ protiv

05.10.2023 u 13:27

Bionic
Reading

Međimurska županija će Ustavnom sudu RH podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, odlučili su u četvrtak vijećnici Županijske skupštine.

Za tu odluku glasovala je većina vijećnika Županijske skupštine, a troje vijećnika HDZ-a bilo je protiv.

Župan Matija Posavec ocijenio je da preuzimanje osnivačkih prava općih i županijskih bolnica od strane države nije logično i ne pridonosi reformi zdravstvenog sustava.

Ni reforma, ni uštede, ni liste čekanja ili bilo što drugo što bi trebalo poboljšati zdravstvenu skrb neće se dogoditi zato jer će centralna vlast preuzeti osnivačka prava općih i županijskih bolnica. To nije korak ka decentralizaciji,niti je korak strategije razvoja zdravstvenog sustava kakav smo postavili na lokalnoj razini, rekao je Posavec.

Dodao je da Međimurska županija želi pravno mišljenje najviše pozicioniranog suda u državi.

Posavec je kazao i da će u 17 županija od ukupno 21, ostati neka vrsta sekundarne zdravstvene ustanove, a to su specijalne bolnice, a da to u Međimurskoj županiji neće biti slučaj.

„Svaka bolnica, opća ili županijska, ima brojke i te brojke treba itekako dobro analizirati”, istaknuo je međimurski župan.

Dodao je da Ministarstvo zdravstva treba najprije odrediti kriterije, sve analizirati i tek tada vidjeti koja bolnica kriterije ne zadovoljava.

„Tek onda neka se prenesu osnivačka prava, ali ona bolnica koja radi iznad prosjeka, koja ne stvara gubitke, koja zadovoljava potrebe pacijenata u tom županijskom krugu kojem bolnica pripada, ona ne treba biti kažnjena”, naglasio je Posavec.

Smatra kako bi bilo dobro da se izmjena u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koja govori o preuzimanju osnivačkih prava, prolongira za godinu dana, kako bi se u tom vremenu napravila detaljna analiza poslovanja svih općih i županijskih bolnica.

Klub vijećnika HDZ-a: Mnoge troškove Županijske bolnice platila država

Za odluku o podnošenju zahtjeva Ustavnom sudu glasovala je većina vijećnika međimurske Županijske skupštine, ali ne i troje iz redova HDZ-a.

Klub vijećnika HDZ-a nije podržao prijedlog jer je, kako je naveo njihov vijećnik doktor Goran Kozjak, mnoge troškove Županijske bolnice platila država. Kao primjer izdvojio je magnetnu, novu cijev za CT, kao i decentralizirana sredstva koja je bolnica dobila.

„S druge strane, Županija je u posljednje tri godine zaposlila 200 ljudi, a novi ravnatelj napravio je dug od 60 milijuna kuna”, rekao je Kozjak.

Vijećnik Igor Ivković iz redova HDZ rekao je kako je ovo samo nepotrebna politička propaganda i PR potez jer su već Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija najavile da će ustavnom sudu predati zahtjev.