POSLJEDICE OBILNIH KIŠA

Međimurcima pola milijuna kuna za štete od klizišta

06.08.2013 u 14:53

Bionic
Reading

Nešto više od pola milijuna kuna odobrila je Vlada četirima općinama Gornjeg Međimurja da ublaže štete što su ih u poljoprivredi te na kućama i gospodarskim objektima ovoga proljeća prouzročila klizišta.

Riječ je o tzv. žurnoj pomoći, koja ukupno iznosi 537.104 kuna, a 'podijelit' će se općinama Štrigova, kojoj ide glavnina sredstava (500.402 kuna), Svetom Juraju na Bregu (16. 432 kuna), Selnici (15. 270 kuna) te Gornjem Mihaljevcu (pet tisuća kuna).

Pomoć se daje za štete nastale na poljoprivrednim nasadima, poljoprivrednom zemljištu i stambeno-građevinskim objektima te za zaštitu kuća na klizištima nastalim u ožujku i travnju ove godine.

Sredstva žurne pomoći osigurana su u Državnom proračunu, a doznačit će se izravno na račune spomenutih lokalnih jedinica.

Nadležna tijela u tim jedinicama imaju pak 'zadaću' rasporediti odobrena sredstva krajnjim korisnicima, dakle oštećenim fizičkim osobama. Lokalne jedinice dužne su žurnu pomoć isplatiti odmah i koristiti ju strogo namjenski.

U Gornjem Međimurju posljednjih su se godina aktivirala brojna klizišta. Zahvati u okolišu, obilne kiše od veljače do travnja aktivirale su klizišta na više lokacija u općinama Štrigova, Selnica, Gornji Mihaljevac i Sveti Juraj na Bregu. Zabilježene su štete na vinogradima, pašnjacima, livadama, ali i na stambenim i gospodarskim objetima te na komunalnoj infrastrukturi i lokalnim cestama.

Nadležno županijsko povjerenstvo potvrdilo je da ukupne štete u četiri općine iznose gotovo 2, 9 milijuna kuna.
No, kao i kod drugih elementarnih nepogoda, država ne može pokriti cjelokupni iznos procijenjene štete, pa je ovoga puta, u formi žurne pomoći četirima međimurskim općinama dodijelila nešto više od pola milijuna kuna.

Odluku o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarne nepogode izazvane klizištima Vlada je donijela na posljednjoj sjednici, 1. kolovoza.