traže jamstva

May zatražila odgodu Brexita, evo pod kojim uvjetima će Francuska pristati na to

20.03.2019 u 17:18

Bionic
Reading

Britanski zahtjev za tromjesečnom odgodom brexita EU će odbiti ako premijerka Theresa May ne pruži dovoljna jamstva da će britanski parlament odobriti dogovoreni sporazum o razdruživanju, kazao je u srijedu službeni Pariz, a Berlin je poručio da odgoda brexita do izbora za Europski parlament potkraj svibnja ne bi bila zakonski problematična, prenosi Reuters.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je pred francuskim parlamentom da će May morati obrazložiti svoje argumente za odgodu brexita na sastanku europskih čelnika u Bruxellesu u četvrtak.

"Situacija u kojoj gđa. May ne bi mogla dati Europskom vijeću dovoljna jamstva u vezi vjerodostojnosti svoje strategije dovela bi do odbacivanja zahtjeva za odgodom i izlaska bez sporazuma", rekao je Le Drian.

Svih 27 država članica mora pristati na odgodu brexita.

Berlin je u srijedu poručio da odgoda brexita do europskih izbora potkraj svibnja ne bi bila zakonski problematična.

"Produljenje do europskih izbora nije uopće problematično s pravnog stajališta, je li doista problematično političko je pitanje", rekao je neimenovani visoki njemački dužnosnik.

Odbio je reći bi li odgoda dulja od datuma europskih izbora bila problematična, ali je dodao da ne postoje pravne zapreke za novo produljenje roka za brexit nakon aktualnog zahtjeva.

EU je ranije poručio da je moguća odgoda brexita ili do 23. svibnja, kada se održavaju europski izbori, ili barem do kraja godine. Britanija bi tada morala sudjelovati na europskim izborima.

Njemački dužnosnik rekao je da će europski čelnici o tome razgovarati na summitu te da će puno toga ovisiti o tome što će May kazati.

"Po našem mišljenju uvijek ima smisla razgovarati s našim europskim prijateljima", rekao je, dodajući da će Njemačka učiniti sve što može da se postigne dogovor s Britanijom te da je njezino strpljenje "neograničeno".

Dodao je da je dogovor moguć sve do britanskog izlaska iz EU-a. "Dva tjedna je u politici dugo", rekao je.