val fatalnih napada

May pod salvom kritika zbog porasta ubojstava nožem i štednje na policiji

05.03.2019 u 14:31

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May pod snažnim je pritiskom da poveća izdvajanje za policijske snage zbog velikog porasta zločina, posebice napada nožem i ostalim hladnim oružjem te kiselinom javlja u utorak Reuters i ističe da je samo u prva dva mjeseca ove godine u zemlji nožem ubijeno najmanje 24 ljudi

Ovaj tjedan je obilježio val fatalnih napada nožem i te su vijesti dominirale naslovnicama novina te potaknule sve glasnije kritike da premijerka potpuno zanemaruje ostale prioritete tijekom sage o brexitu kojoj se ne vidi ni kraja ni konca.

Šefica londonske policije Cressida Dick snažno opovrgava tvrdnju May da povećanje broja slučajeva fatalnog uličnog nasilja nema nikakve veze sa smanjivanjem broja policajaca na terenu.

"U posljednjih nekoliko godina broj policajaca se znatno smanjio (...) očito postoji veza između nasilnih uličnih zločina i smanjena broja policajaca. Naravno da postoji veza i mislim da svatko to vidi", kazala je Dick za BBC.

Od ožujka 2017. do ožujka 2018., u Velikoj Britaniji je u napadima nožem ubijeno skoro 300 ljudi, što je rekordan broj od 1946.

Posljednje žrtve su jedna tinejdžerica ubodena nožem u leđa u parku u blizini Londona u ničim izazvanom napadu te 17-godišnjak koji je smrtno stradao u napadu nožem u Manchesteru dok je išao u posjet prijatelju.

Velika Britanija ima i najveću stopu napada kiselinom u svijetu po glavi stanovnika, upozorava Međunarodna udruga za preživjele u napadima kiselinom (ASTI). Godine 2016. bilo je zabilježeno preko 600 takvih napada u zemlji.