MJERE PROTIV ŠIRENJA ZARAZE

Maturantima potvrđena svinjska gripa

20.07.2009 u 12:45

Bionic
Reading

Županijski centar za krizna stanja Šibensko-kninske županije priopćio je danas da je virus A (H1N1) tzv. svinjske gripe potvrđen na sedam uzoraka uzetih od oboljelih šibenskih maturanata koji su se vratili iz Španjolske, a u šibenskoj bolnici kažu da su pomoć zatražila 62 srednjoškolca, te da su poduzete mjere za sprječavanje širenja zaraze

'U sedam testiranih potvrđena je infekcija virusom A (H1N1)', kratko je priopćeno iz Županijskog centra. Ranije danas na konferenciji za novinare u šibenskoj Općoj bolnici navedeno je kako je na ispitivanje u Zagreb poslano 8 uzoraka oboljelih iz respiratonog sustava.

'Dosada su liječničku pomoć zbog simptoma gripe, visoke temperature, opće slabosti i respiratornih teškoća, zatražile 62 osobe, a riječ je o srednjoškolcima koji su boravili u inozemstvu', kazala je infektologinja dr. Nediljka Babić s Odjela za infektivne bolesti Opće bolnice u Šibeniku.

'Svi su oboljeli dobili lijekove, odnosno Tamiflu, dok su osobe koje su u kontaktu s njima dobile profilaksu radi sprječavanja širenja bolesti', dodala je dr. Babić. Ona je napomenula da se profilaksa osobama u kontaktu s oboljelima daje radi sprječavanja širenja bolesti u Hrvatskoj, odnosno radi sprječavanja epidemije.

Samo je jedna učenica s izrazitim simptomima gripe hospitalizirana, a njezino je stanje danas puno bolje, kažu u Općoj bolnici u Šibeniku.

'Svi se građani mogu normalno ponašati, a veći oprez je potreban samo među rizičnim skupinama koje mogu razviti teži oblik bolesti, a to su kronični bolesnici, trudnice i djeca', rekao je dr. Željko Burić, ravnatelj Opće bolnice u Šibeniku.

Svi su oboljeli i članovi njihovih obitelji u Šibeniku od epidemiološke službe dobili upute o načinima kontakata s okolinom, oboljeli o ograničenju kretanja.
U Općoj bolnici u Šibeniku ima dovoljno lijekova, a naručene su i nove pošiljke, dok su u šibenskoj i kninskoj bolnici osigurani kreveti za izolaciju, liječenje i preraspodjelu bolesnika među odjelima, u slučaju potrebe.

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, objavljenim na njihovoj internetskoj stranici s današnjim datumom, u Hrvatskoj je 36 prijavljenih oboljelih od gripe izazvane novim virusom A (H1N1). Od toga su se 32 bolesnika zarazila u inozemstvu, a 4 u Hrvatskoj.

Gripu s maturalnog putovanja donijeli su i slovenski učenici. Zaraženo ih je 15 iz Nove Gorice, a bili su na grčkom otoku Iosu, no imaju blagi oblik, pa su na kućnom liječenju. U Sloveniji je trenutačno zaraženo 63 ljudi.