porazna činjenica

Matić: Ženama se sustavo opstruira pristup zdravstvenim uslugama u Hrvatskoj

07.12.2023 u 15:16

Bionic
Reading

Hrvatska ima loše rezultate u zaštiti zdravlja žena kojima se u Hrvatskoj sustavno opstruira pristup zdravstvenim uslugama, poručio je europarlamentarac SDP-a Predrag Fred Matić povodom predstavljanja novog Europskog atlasa seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava (SRZP) za razdoblje od 2020. do 2023.

"Ženama se u Hrvatskoj sustavno opstruira pristup zdravstvenim uslugama", smatra Matić, stoji u priopćenju ureda eurozastupnika.

"Hrvatska mora osigurati pristup zdravstvenoj skrbi svim ženama unatoč famoznom prizivu savjesti. Rezolucija o SRPZ-u donesena je 2021., a ova vlada nije bila u stanju dvije godine donijeti konkretne mjere kojima bi se zaštitilo i unaprijedilo zdravlje žena. Dosta je skrivanja iza ideologije, ovo je pitanje javnog zdravstva", dodao je Matić.

Matić je član odbora za rodnu ravnopravnost i prava žena Europskog parlamenta, a u novom je atlasu, navodi se u priopćenju, "sveobuhvatni pregled ključnih kategorija poput politika vezanih uz kontracepciju, politika o pristupu sigurnom i legalnom pobačaju, politika liječenja neplodnosti te politike prevencije HPV-a, a nastoji ukazati na područja gdje je potrebno uložiti više truda za bolju zaštitu i promociju SRZP-a".

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

"Hrvatska je ostvarila rezultat od 73,5 posto što je stavlja ispod susjedne Slovenije i Italije, a na području pristupa kontracepcijskim sredstvima i sigurnom i legalnom pobačaju nalazimo se u skupini zemalja koje su ostvarile lošije rezultate poput Rumunjske i Cipra", stoji u priopćenju.

Dodaje se kako se kod pristupa kontracepciji ističe problem "priziva savjesti kod ljekarnika koji odbijaju izdati rutinsku hormonalnu kontracepciju ili pilulu za dan poslije, a što rezultira ugrožavanjem zdravlja žena".

"Kada je riječ o pravu na siguran i legalan pobačaj, jedan od najistaknutijih razloga zašto je pristup ograničen je pravo ginekologa da na temelju osobnih uvjerenja uskrate pružanje zdravstvene skrbi ženama. Dodatno, jedan od ključnih problema su i nedostupnost jasnih i točnih informacija o prekidu trudnoće", zaključuje se u priopćenju.