'GRAD ZA KOJI SAM SE BORIO'

Matić: Jednog dana želio bih biti gradonačelnik Vukovara

12.12.2016 u 14:45

Bionic
Reading

Predrag Fred Matić sanja da bude gradonačelnik Vukovara, 'grada svoje mladosti i grada za koji se borio'. Ipak, na predstojećim lokalnim izborima u utrku za čelno mjesto grada na Dunavu ne može jer mu je adresa u Zagrebu

Želio sam se kandidirati za gradonačelnika Vukovara, ali ništa od toga, barem ne na lokalnim izborima sljedeće godine, pomalo razočarano konstatirao je za tportal vukovarski branitelj Predrag Fred Matić, bivši ministar branitelja u Vladi Zorana Milanovića.

Matićeva adresa već je niz godina zagrebačka pa u utrku za gradonačelnika 'grada svoje mladosti, grada za koji se borio, bio u logoru', ne može jer je prošao rok za promjenu prebivališta. Podsjetimo, prema Zakonu o lokalnim izborima za gradonačelnika ima pravo biti biran birač koji na dan stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora ima najmanje šest mjeseci prijavljeno prebivalište u tom gradu, a prema istom zakonu, lokalni izbori održavaju se treće nedjelje u svibnju.


Matić odredbu oko prebivališta za lokalne izbore smatra suludom i kaže da su zastupnici već i ranije upozoravali na to. 'Zamislite da živite u Solinu, ali radite i djeca vam idu u školu u Splitu, a vi se ne možete kandidirati za gradonačelnicu toga grada', ukazuje na primjeru Matić. No sad je tako kako jest, ali od želje da bude gradonačelnik Vukovara ne odustaje i na sljedećim lokalnim izborima utrku ne kani propustiti kako bi svojim Vukovarcima i Vukovarkama pružio bolji život i radna mjesta.

Inače, upravo se na odredbu Zakona o lokalnim izborima oko prebivališta poskliznuo nedavno Most koji je svoju saborsku zastupnicu Ivanu Ninčević Lesandrić krenuo isticati kao kandidatkinju za gradonačelnicu Splita. No ni ona neće u utrku za čelnu osobu drugog najvećeg grada u Hrvatskoj nakon što su u Mostu naknadno otkrili da Ninčević Lesandrić nema prebivalište u Splitu, ali će biti kandidatkinja Mosta za splitsko-dalmatinsku županicu