ŠITUM PROZIVA

Matić i Opačić minirali postavljanje mobilne ambulante za branitelje

30.10.2014 u 12:09

Bionic
Reading

Mirna Šitum, pročelnica Ureda za zdravstvo Grada Zagreba, požalila se na aktualnom satu Skupštine Grada Zagreba na tretman koji je njezinu Uredu priuštilo Ministarstvo branitelja i Ministarstvo socijalne politike i mladih u pokušaju postavljanja kontejnera, odnosno mobilne ambulante koja bi bila na raspolaganju braniteljima koji prosvjeduju u Savskoj cesti

'Tajnica Ministarstva socijalne politike i mladih poslala nam je dopis u kojem je tražila da budemo pažljivi kako i gdje ćemo postaviti kontejner i da ne politiziramo zdravstvenu politiku. Kontejner smo na kraju postavili s druge strane, najprometnije ulice u gradu, u dvorište XI. gimnazije. Imali smo problema i s dobivanjem priključka za struju od Elektre, išli smo sve do direktora, a on je morao tražiti dozvolu od ministarstva. Sve smo probleme na kraju nadišli, ali osjećala se napetost', kazala je Šitum odgovarajući na pitanje zastupnika Zorana Piličića (HDZ) koji je tražio da se objasni što je Grad napravio za branitelje koji prosvjeduju.

Šitum je istaknula kako je naišla na niz otegotnih okolnosti na terenu te da ih je krizni stožer Ministarstva zdravlja tek jučer kontaktirao. 'Sve probleme s kojima smo se susreli iznijeli smo jučer na sastanku ministru zdravlja Vargi. Grad je u ovoj situaciji pokazao da je tri koraka ispred institucija za koje sam mislila da će bolje postupati', naglasila je Šitum.


Iako je posjetio branitelje u subotu bez prisutnosti novinara i kamera, Darinko Kosor (HSLS), predsjednik Skupštine, nije se mogao ne pohvaliti se pred zastupnicima i puno većim brojem novinara da je to napravio.

U izostanku gradonačelnika Milana Bandića, koji je pritvoren u zatvoru u Remetincu, pitanja zastupnika upućivana su njegovoj zamjenici Sandri Švaljek koja se, za razliku od svog šefa, nije osjećala napadnuta svakim pitanjem pa su i njezini odgovori, ako ih je davala, bili racionalniji i bez političkih prepucavanja. Kada ne bi znala odgovor, Švaljek bi za govornicu pozvala nekog od pročelnika u čijoj bi nadležnosti odgovor mogao biti. Dalo je to jednu drugačiju dimenziju aktualnom satu od onih kada bi odgovarao Bandić koji je nastojao sve držati u svojim rukama.

Davor Bernardić (SDP) predložio je da Zagrebački holding uđe u biznis s prodajom struje jer u tom slučaju, kako je rekao, Grad Zagreb ne bi morao kupovati struju od tvrtke koja nema sjedište u Hrvatskoj (GEN-I od koje Grad kupuje struju je iz Slovenije, op. a.). Bernardić je pritom očito zaboravio da Vlada RH, odnosno 35 ministarstava, koju vodi njegov šef struju kupuje od iste tvrtke, a ne od državnog HEP-a.

Dražen Bilokopić (HDZ) primijetio je da je Nadzorni odbor ZGH-a već godinu dana bez predsjednika pa je upitao zašto je tako, a i dodao kako su članovi Uprave ZGH-a Ivan Tolić, Darija Jurica i Nike Nodilo Lakoš u sukobu interesa jer istovremeno sjede u Upravi Zagreb plakata i GSKG-a što, prema tumačenju Povjerenstva za sukob interesa, ne bi smjeli.

'Mirna Šitum je kao zamjenica predsjednika NO-a ZGH-a držala konce u svojim rukama i nije bilo potrebe za izbor predsjednika. Što se tiče sukoba interesa, to svakako moramo istražiti i osobno ne želim da toga bude', zaključila je Švaljek.