ALFA GENERACIJA

Mašta radi svašta

26.02.2011 u 15:51

Bionic
Reading

'Budućnost koju stvaramo ovisi o učenju' privlačna je formulacija kojoj su nepouzdani političari uvelike izbrisali sjaj, ali joj mi još uvijek vjerujemo. Poigrali smo se stoga spekulacijom o budućnosti hrvatskog obrazovanja i izradili fiktivan timeline događanja sljedećih dvadesetak godina. Možda smo naivni, no odlučili smo se za umjereno optimističan scenarij

2012. Godinu dana nakon što je na CES-u već predstavljeno više od 80 tablet računala, rasprava o njihovoj budućnosti u nastavi obuzela je poslije kratkog 'zagrijavanja' kroz 2011. i hrvatske obrazovne stručnjake. Ne može papir i olovku zamijeniti ta gomila čipova, pročitao sam na internetu da je pisanje rukom važno za mozak, samo su neki od komentara, ali unatoč svemu pokrenuta je masovnija izrada aplikacija za biologiju, matematiku i kemiju, a potom i ostale predmete.  

2014. Državni pedagoški standard doživljava novo čitanje i promjene - kroz godinu dana cijela površina svih škola obvezno mora biti pokrivena Wi-Fi signalom, te svaki razred mora posjedovati igraću konzolu najnovije generacije. Padaju prve jedinice učenicima koji ignoriraju obvezu donošenja računala na sat što je zamjenilo poznate kazne iz zalaganja zbog nekorištenja udžbenika ili bilježnice. Ostao mi tablet u kafiću, omiljena je isprika, a izraz popio sam tabletu zamjenio je onaj popio sam komad.

2015. Masovne demonstracije na društvenim mrežama zbog ukidanja Kolektivnog ugovora i novog ustroja škola - nijedan član Školskog odbora ne smije biti povezan na bilo koji način s političkim strankama, a osnivač, grad ili županija, smije imati samo jednog predstavnika čija uloga je isključivo posrednička. Novim ugovorom regulirane plaće koje s obzirom na uspješnost mogu rasti i do 20 000 kuna, a  otpuštanje profesora koji ne zadovoljavaju kvalitetu postala je stvar kratke formalne procedure. Sindikat postaje nevažan zbog inercije i kompromitacije u suradnji s vlašću.

2017. Pokrenuta organizacija Kikači čiji članovi su svi učenici prvih razreda osnovne, a organiziraju se radne i humanitarne akcije, druženja... Iako mnogima to vuče na obnovu ideološki obojenih pionira, svrha je potpuno drugačija - negativne posljedice virtualnosti koja u domu eskalira zbog prezaposlenosti roditelja nastoji se ublažiti obnovom zajedničkog iskustva. Omiljena pjesmica je Bili jednom Face i Book o dva prijatelja razdvojena korištenjem nekad popularne društvene mreže.

2018. Iz tiska izašli posljednji udbženici na papiru! 'Čast' je pripala knjigama iz povijesti i hrvatskog jezika. Isti mjesec zaživio je funkcionalan 'virtualan imenik' čime je nestala legenda s profesorskog stola i fenomen straha od listanja iste. S obzirom na 'staru tradiciju' ovih krajeva, za godinu dana dolazi do prvih uhićenja zbog neopravdanih manipulacija novcem utrošenim u projekt.  

2020. Nakon žestokih debata i rasprava ukinuto je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa poslije desetljeća neprilagođenosti dinamičnom društvu, prebrzim promjenama i izgubljenosti u klijentelističkim borbama (vidi 2018.godinu). Pitanja obrazovne politike prenesena su na lokalne agencije financirane iz privatnih izvora s obzirom na zainteresiranost nove generacije poduzetnika za kvalitetnom radnom snagom.

2022. Škola dobiva pravo autonomije na odluku želi li zidove svoje učionice pružiti na komercijalno korištenje marketinškim agencijama. Izbija afera nakon što jedna istarska srednja škola (podaci poznati redakciji) dopušta postavljanje reklame za novi model hrvatskog električnog automobila XD Futura 2.022 na mjesto državnog grba. Napadnuti odgovaraju kako prostor iznad negdašnje ploče već godinama nema središnje mjesto s obzirom da  razredi s maksimalno 10 učenika više ni ne sjede u paralelno posloženim klupama već kako odgovara radu.

2025. S obzirom na desetljeće promjenjenih gledišta prema seksualnosti, regularna je pojava zaljubljenih dječjih gay parova koji hodaju po školi držeći se za ruke i izmjenjujući nježnosti. Zabilježeni su pojedinačni incidenti i vrijeđanja, a manji dio roditelja grubo i potpuno u neskladu s razvijenom tolerancijom negoduje: pa nije li dosta što su pederčine dobile djecu na posvajanje, a sada se i klinci ližu po hodniku.

2031. Incident izazvala bivša premijerka J. K., sada sedamdesetosmogodišnja umirovljenica. Naime, u sklopu projekta profesora povijesti Hrvatska demokracija ranog 21. stoljeća organizirano je sinkronizirano javljanje bivših premijera videokonferencijom. Nakon što je učenik trećeg razreda komentirao da mu je tata kao mladi inženjer jednom dobio posao pastira, veza s bračkom vikendicom se naglo prekinula.