LICE S TJERALICE

Masovni prosvjedi u Sudanu protiv režima al-Bašira

21.04.2011 u 09:18

Bionic
Reading

Tisuće simpatizera pobunjeničkog vođe u Darfuru Abdelvahida Nura prosvjedovali su u srijedu diljem Sudana, pošto je vođa u egzilu pozvao na rušenje režima u Khartumu, izjavili su svjedoci

'Od danas, kao predsjednik SLM-a (Pokret za oslobođenje Sudana) naredio sam narodu u Sudanu i u Darfuru da se digne i sruši taj islamistički i genocidni režim', rekao je Nur u telefonskom razgovoru iz Kenije za novinsku agenciju France Presse.

Tisuće prosvjednika sa zastavama SLM-a i Nurovim fotografijama prošli su u povorci Zalingijem, na zapadu Darfura, izvikujući slogane protiv sudanskog predsjednika Omara al-Bašira, rekao je prosvjednik Al-Šafija Abdulah.

Policija je rastjerala skup suzavcem i palicama. Uhitila je 23 osobe i ranila veći broj prosvjednika, rekao je Abdulah koji je istaknuo da su prosvjednici nezadovoljni i porastom cijena hrane.

U Darfuru, velikoj pokrajini na zapadu Sudana, od 2003. se vodi građanski rat u kojemu je, po procjeni UN-a, ubijeno 300.000 ljudi - 10.000 po procjeni Kartuma - a 2,7 milijuna je raseljeno.

Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je tjeralicu za Bašira zbog ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti u Darfuru i genocida.