NAKON NOĆNIH PROSVJEDA

Masovna uhićenja u Siriji

01.05.2011 u 09:27

Bionic
Reading

Sirijske snage sigurnosti u nedjelju su vršila masovna uhićenja protivnika režima u više gradova u zemlji, nakon što su noćas u opkoljenoj Deri žene i djeca s krovova kuća prosvjedovali protiv režima, a u znak solidarnosti na ulice sa svijećama u rukama izašle i tisuće drugih Sirijaca u Baniasu i drugim gradovima, javile su agencije pozivajući se na humanitarne udruge i svjedoke

U Deri na jugu zemlju žene i djeca prošle su noći s krovova kuća izvikivali slogane 'Alahu akbar', 'Bog je moćniji od tiranina', evocirajući antirežimske prosvjede u Teheranu u nemirima nakon izbora 2009. kad su prosvjednici s krovova kuća također skandirali 'Alahu akbar'.

Dera, kolijevka protuvladinih prosvjeda već šest tjedana, pod opsadom je vojske koja je prije tjedan dana ušla u grad. U subotu je vojska, nakon što je pristiglo pojačanje topničkih jedinica i više od 20 tenkova i oklopnih vozila, zauzela staru četvrt grada i glavnu džamiju Omari, a u napadu na grad je, prema navodima aktivista za ljudska prava, u subotu poginulo najmanje šest civila. U cijeloj zemlji je u samo u subotu u nasilnom gušenju prosvjeda poginulo najmanje 62 prosvjednika, javili su aktivisti.

Od početka prosvjeda protiv režima predsjednika Bašara al Asada prije šest tjedana, snage sigurnosti ubile su najmanje 560 civila diljem zemlje, priopćila je organizacija za ljudska prava Savasija.

Tijekom masovnih uhićenja u noći na nedjelju snage sigurnosti privele su i dva istaknuta protivnika režima, Hasana Abdela Azima (81) iz Nacionalne demokratske skupine, kojeg su uhitili u njegovom uredu u Damasku, i Omara Kašaša (85) iz Narodne demokratske stranke, koji je uhićen dok je šetao parkom u Alepu, prenio je Reuters pozivajući se na sirijske aktiviste za ljudska prava.

Privedene su desetine žena koje su u znak solidarnosti organizirale mirne prosvjedne skupove u Damasku, Baniasu i drugim gradovima, javili su aktivisti Savasije koji tvrde da se u zatvorima već nalaze 'tisuće političkih zatvorenika koji su se mirno suprotstavljali represivnom režimu'.