KOBNA SEPTIČKA JAMA

Maska spasila trećeg radnika od pogibije

20.03.2012 u 21:35

Bionic
Reading

Dvojica radnika Rijekatanka u dobi od 34 i 44 godine smrtno su stradala u utorak oko 16.50 sati u krugu proizvodnog pogona Zvijezde u Čavićevoj ulici u Zagrebu prilikom čišćenja septičke jame

Koliko je poznato, oni su se dovezli do septičke jame koju su trebali ispumpavati, vozač kamiona izašao do jame i onesvijestio se. Njegov je kolega izašao vidjeti što se s njim događa te je ubrzo i on izgubio svijest. Treći radnik, koji je bio s njima, na svu sreću na vrijeme je na lice navukao masku te ih je pokušao reanimirati, no nažalost uspjeha nije imao.

Inače, sva su trojica već dva tjedna radila u krugu Zvijezde na čišćenju njihovih šahtova u koje se skuplja kanalizacijska voda prije nego što bude ispuštena iz tvorničkog kruga.

Na mjesto događaja izašli su policija te predstavnici Općinskog i Županijskog državnog odvjetništva radi obavljanja očevida, a na mjesto događaja stigli su i odgovorni iz Inspekcije rada te Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Iako će se uzrok smrti dvojice radnika znati tek nakon obdukcije na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku na Šalati, sumnja se da su život izgubili zbog mogućeg trovanja ugljikovim monoksidom.

Milorad Šmitran, direktor Rijekatanka, bio je šokiran viješću o stradavanju svojih radnika.

'Nemam još sve detalje što se ondje doista dogodilo, ali riječ je o tragediji. Znam samo da su dvojica radnika poginula. Riječ je o ljudima koji su imali velikog iskustva u ovom poslu te su na ovakvim poslovima radili najmanje pet godina. Do sada nismo imali ovakvih slučajeva', kratko je kazao direktor tvrtke.

Inače, u manje od tjedan dana ovo je već drugi slučaj smrtnog stradavanja radnika u krugu zagrebačkih poduzeća. U ponedjeljak je od posljedica prošlotjedne eksplozije u Plivi u Klinici za traumatologiju preminuo Saša Burnić. Njemu je u eksploziji uređaja za proizvodnju Plivadona opečeno 90 posto tijela.