DAN RANIJE

Maša Gessen primila nagradu Hannah Arendt nakon kontroverznih stavova o Gazi

16.12.2023 u 21:47

Bionic
Reading

Američko-ruska spisateljica Maša Gessen primila je Nagradu Hannah Arendt za političku misao na svečanosti u sjeverozapadnom njemačkom gradu Bremenu u subotu, dan ranije od predviđenog, nakon kritika upućenih Gessen zbog njezina pogleda na sukob u Pojasu Gaze

Svečanost se trebala održati u petak u gradskoj vijećnici u Bremenu, no otkazana je i premještena u manju dvoranu nakon bijesa u Njemačkoj zbog njezine usporedbe Pojasa Gaze sa židovskim getima u Europi pod njemačkom okupacijom tijekom Drugog svjetskog rata.

Pošto je bila najavljena nova dvorana, organizatori su je ponovno promijenili rano u subotu te je svečanost održana u maloj dvorani za publiku od 50 osoba pri čemu su četiri policajca čuvala vrata.

"Bio je to zbijen događaj u malom formatu, i drago nam je da se održao", rekla je Eva Senghaas iz organizacijskog udruženja. Bio je to "vrlo polodonosan oblik dijaloga" koji je pokazao "da je moguće razgovarati o kontroverznim temama i procjenama na dobar način."

Ranije, fondacija Heinrich Böll, koja doprinosi nagradi novčano, opisala je komentare Gessen o Gazi kao "neprihvatljive" te je rekla da nisu doprinijeli razumijevanju sukoba. Fondacija se povukla sa svečanosti i opisala otkazivanje svečanosti u gradskoj vijećnici kao primjereno.

Odluka žirija u korist Mashe Gessen donesena je u rano ljeto. Odlučni čimbenik bila je novinarska predanost Mashe Gessen izvještavanju o Rusiji, rečeno je tada. "Možemo stoga samo otkazati postav svečanosti", rekla je fondacija Heinrich Böll. "Ne možemo otkazati dodjelu nagrade."

Sponzorsko udruženje, s druge strane, branilo je svoju odluku da nastavi s nagradom i potraži novu dvoranu. Nevjerojatno je da se javni prijepor o shvaćanju sukoba zaustavlja i da se Gessen bojkotira, rečeno je. Gessen je nastojala "donijeti znanje, uvid i britak um po pitanju ovog sukoba."

Nagrada Hannah Arendt za političku misao uspostavljena je 1994. godine. Nagrada odaje počast ljudima koji pridonose javnoj političkoj misli i djelovanju u tradiciji Arendt, jedne od najutjecajnijih političkih teoretičarki 20. stoljeća.

Nezavisni, međunarodni žiri odlučio je dodijeliti nagradu. Novčani dio, 10.000 eura, donirala je fondacija Heinrich Böll i senat grada Bremena.

Gessen, koja je rođena u Moskvi 1967., piše o strujanjima i sukobima u američkom i ruskom društvu. Živi u New Yorku.