TRAŽE PROMJENE U SIRIJI

Maroko protjerao sirijskog veleposlanika

16.07.2012 u 20:01

Bionic
Reading

Maroko je u ponedjeljak objavio da je protjerao sirijskog veleposlanika te zatražio da se u Siriji provede 'efikasna i odlučna' tranzicija u demokraciju

Za Maroko je sirijski veleposlanik 'persona non grata', kaže se u marokanskom priopćenju i poziva na prijelaz u demokraciju kakav bi zadovoljio težnje sirijskoga naroda za slobodom.

Protjerivanje veleposlanika uslijedilo je nakon prošlotjedne odluke sirijskoga veleposlanika u Iraku da prijeđe na drugu stranu, te dva tjedna nakon bijega utjecajnog generala nekad bliskog predsjedniku Bašaru Al-Asadu. Zapadni dužnosnici kažu kako sve upućuje na to da predsjednik Al-Asad postupno gubi vlast.

U ponedjeljak prije marokanske odluke kružile su glasine da je i veleposlanik u Rabatu Nabih Ismail prešao na stranu pobunjenika, ali dužnosnik sirijskoga veleposlanstva to je opovrgnuo bez komentara.

Marokansko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah objasnilo zašto je sad odlučilo protjerati sirijskog veleposlanika, ali u priopćenju stoji da stanje u Siriji 'ne može ostati ovakvo kakvo jest'.