NESREĆA ILI INCIDENT?

Maroko: 78 mrtvih u padu vojnog zrakoplova

26.07.2011 u 15:28

Bionic
Reading

Iako se još ne poznaju razlozi havarije, vojni zrakoplov tipa Hercules C-130 srušio se danas u Maroku pri čemu je smrtno stradalo 78 putnika, javlja BBC

Zrakoplov se, iz još neutvrdenih razloga, srušio odnosno udario u brdo u blizini grada Guelmin, sjeverno od teritorija Zapadna Sahara.

Nije poznat ni točan broj žrtava iako lokalni portal Lakome.com, pozivajući se na neimenovane vojne izvore izvještava da je smrtno stradalo 78 putnika i da je troje teže ozlijeđeno.

Sumnje o incidentu a ne o pukoj nesreći postoje s obzirom na lokalitet nesreće. Na području nekadašnje španjolske kolonije Zapadna Sahara (Španjolska Sahara) tijekom Zapadnosaharskog rata 1976. proglašena je Saharska Arapska Demokratska Republika (DARS) kao suverena država. Nalazi se na sjeverozapadu Afrike i graniči s Marokom, Alžirom, Mauritanijom i Atlanskim oceanom.

Do sada su samo neke države, i to uglavnom afričke, priznale DARS, a čitavim područjem upravlja gotovo isključivo Marokanska okupacijska vlast. Polisario, Vlada u izbjeglištvu, ima svoje sjedište u Alžiru ali gerilski napada marokanske vojne ciljeve.