'stanimo na loptu'

Marko Primorac od danas je i službeno novi ministar financija, a evo što savjetuje građanima uslijed inflacije i izazovnih vremena

15.07.2022 u 20:11

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u petak je, sa 77 glasova za i 55 glasova protiv, potvrdio Marka Primorca za novog ministra financija, nakon odlaska Zdravka Marića iz Vlade na vlastiti zahtjev. U Ministarstvu financija obavljena je službena primopredaja, a Marić mu je čestitao i uputio ga u izvješća i rezultate dosadašnjeg rada. Primorac je u petak dao svoj prvi intervju na televiziji

Marić je Primorcu poručio da bude ono što jest - stručnjak, dok je Primorac nahvalio bivšeg ministra, ali i tim s kojim će raditi.

Novi ministar financija je za Novu TV rekao da su pred Hrvatskom izazovna vremena, najavljuju se rekordne stope inflacije, ekonomski analitičari prognozirali su usporavanje stopa rasta, pa čak i recesiju. Podsjetio je i da u najavi imamo i povećanje kreditnog rejtinga agencije Moody's zbog mjera fiskalne konsolidacije.

'Ja sam već u nekoliko navrata istaknuo da fiskalna politika ima javno ograničen manevarski prostor u borbi protiv inflacije, međutim, ovo su dobre i pozitivne vijesti koje ne smiju ostati po strani i treba ih istaknuti. Hrana je skočila, cijene su općenito porasle, to je neminovno', rekao je ministar.

Pritom apelira na javnost da 'stane na loptu'.

'Kad govorimo o brizi za građane, Vlada je do sada pokazala da se zna nositi s krizama - epidemija, potres. U trenucima općeg porasta cijena jako su važna očekivanja u ekonomiji. Stanimo na loptu, primirimo se, u smislu da - ako se šire vijesti o pretjeranoj inflaciji, nekakvom armagedonu, ta očekivanja mogu potaknuti građane na veću potrošnju, obavljanje investicija koje nisu planirali obaviti zbog toga što strahuju od porasta cijena i to može dalje produbiti inflaciju. Mislim da građani ne bi trebali mijenjati svoje navike', rekao je za Novu TV i dodao da je on skroman te da se njegova supruga brine o rashodima.

  • +14
Marko Primorac pred Odborom za financije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Mjere fiskalne politike bit će ograničene i usmjerene građanima. Ono što možemo napraviti su mjere upravo usmjerene prema energentima. Treba apelirati na građane da troše manje energije. U ovakvim situacijama energetskih kriza i potpora, istraživanja su pokazala da bi većina potpora otišla najbogatijima. Mi to nećemo napraviti', kazao je.

Rekao je da inflatorni učinci dobro djeluju na punjenje proračuna, no da postoje i dodatni zahtjevi za rashodima iz proračuna. Na pitanje o povećanju plaća koje traže sindikati navodi kako su rashodi već s prošlim povećanjem povećani.

'Moramo biti svjesni činjenice da je proračun ograničen, apetiti su povećani. Vidjet ćemo u kojem segmentu možemo pomoći. Odgovorit ćemo na poziv sindikata sastankom', rekao je Primorac za Novu TV.

Na pitanje ima li prijatelje s jahtama kaže kako nažalost nema.