na mladima svijet ostaje

Sloba i Mira su ga dočekali uz rakiju i prasetinu, a sad je u Skupštini: Tko je Marko Milošević

05.02.2024 u 11:50

Bionic
Reading

U utorak 6. veljače održava se konstituirajuća sjednica Skupštine Srbije. Predsjedanje sjednicom, po poslovniku ovog zakonodavnog tijela, otvorit će najstariji zastupnik, a to je Stojan Radenović s liste Aleksandar Vučić - Srbija ne smije stati. Supredsjedajući, također po poslovniku, najmlađi su zastupnici, a to su Marko Milošević iz Socijalističke partije Srbije, Aleksandar Đukić i Sanja Milošević iz Srpske napredne stranke te Nastasja Baković s liste Srbija protiv nasilja

Marko Milošević unuk je srpskog diktatora iz devedesetih godina prošlog stoljeća Slobodana Miloševića te njegove supruge, ništa manje zloglasne Mirjane Marković. Ona se, kao i njezin sin, Marko Milošević stariji, sklonila u Rusiju od sudskog progona te dobila azil davne 2008. Unatoč više međunarodnih tjeralica i poziva srpskih sudova, Mirjana (koja je umrla u Sočiju 2019.) i Marko Milošević stariji nikad se nisu vratili u Srbiju da bi odgovarali za nebrojena kriminalna djela, uključujući pronevjeru državnih sredstava te šverc raznih vrsta roba. Štoviše, prema pisanju pojedinih medija, Marko Milošević stariji nastavio se baviti kriminalnim radnjama te postao svojevrsna spona ruske mafije i različitih europskih kriminalnih skupina.

Marka Miloševića mlađeg, htio - ne htio, od rođenja progoni stigma javne osobe. List Danas prisjetio se zanimljivog detalja iz siječnja 1999., kad je njegov otac naoružan ušao u redakciju tadašnjeg dnevnog lista Glas javnosti kako bi porazgovarao s novinarom Draganom J. Vučićevićem. On je dan ranije objavio pohvalnu reportažu s proslave rođenja Marka mlađeg, u kojoj opisuje kako su djed i baka Sloba i Mira slavili rođenje unuka uz prasetinu i rakiju. Ipak, nije ga pronašao, a Dragan J. Vučićević nastavio je dugu i uspješnu karijeru kao glavni urednik tabloida Informer te najzloglasniji izvršitelj medijske lobotomije u režiji Aleksandra Vučića. Tko zna što bi danas bilo sa srpskom političkom i medijskom scenom da ga je Marko stariji tada pronašao.

Tijekom odrastanja, Marko mlađi uglavnom je bio u estradnim rubrikama uz majku, nevjenčanu suprugu Marka starijeg Milicu Gajić, a u tekstovima je isticano da živi s njom. Sve do 2016., kad se vraća na političke stranice. Tek što je postao punoljetan, uz veliku pompu postaje član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije, stranke neuništivog Ivice Dačića koja je godinama držala uzde lažnoj proeuropskoj opciji Borisa Tadića, a 2012. prebacila se na podršku galopirajućoj diktaturi Aleksandra Vučića. Tom je prilikom rekao da je 'za njega ova ideja vječna', prenoseći poruku kontinuiteta u odnosu na djeda te je svojoj stranci donio nezanemariv broj glasova, pozicionirajući je na drugo mjesto srpske političke scene.

Kao 26-godišnjak, Marko je danas među četiri najmlađa zastupnika parlamenta koji će supredsjedati konstitutivnom sjednicom, pa je list Danas upitao Nastasju Baković, njegovu parnjakinju iz redova oporbe, što kaže o tome što će voditi sjednicu uz bok diktatorovom unuku. 'Činjenica da ime Slobodana Miloševića još uvijek nešto znači u Srbiji potvrđuje da ljudi koji vladaju ovom zemljom crpe snagu iz najmračnijih stranica srpske povijesti', rekla je mlada zastupnica oporbene koalicije Srbija protiv nasilja.

Inače, još uvijek nije poznato što će se zapravo dogoditi na konstitutivnoj sjednici. Sa strane vladajućih, najveća je dvojba hoće li Vladimir Orlić, dosadašnji predsjednik Skupštine iz redova naprednjaka, i dalje imati Vučićevo povjerenje za tu fotelju. Sa strane oporbe, koja je izrazito nezadovoljna time što se sjednica održava dva dana prije rasprave u Europskom parlamentu o izborima u Srbiji, još uvijek nije jasno hoće li je bojkotirati.

Od 18 lista koje su izašle na izbore 17. prosinca, njih deset osiguralo je mjesto u Skupštini Srbije, a ispod praga su, među ostalim, ostali Dveri, Zavetnici, Narodna stranka Vuka Jeremića, bivši predsjednik Srbije Boris Tadić i Čedomir Jovanović. Lista Aleksandar Vučić - Srbija ne smije stati osvojila je 129 mandata, što je više od polovice zastupnika te im daje priliku da sami formiraju buduću vladu. Ipak, očekuje se da će u većinu privući neke tradicionalne saveznike, prije svega Socijalističku partiju Srbije i manjinske zastupnike.

  • +10
Sjednica Skupštine Srbije Izvor: Pixsell / Autor: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Novi saziv Skupštine Srbije trebao bi imati najmanje 14 zastupničkih klubova. Najveći zastupnički klub imat će Srpska napredna stranka, a on bi trebao imati 118 zastupnika. Njih bi trebala podržati umirovljenička stranka PUPS sa šest zastupnika, kao i Socijaldemokratska partija Rasima Ljajića s pet zastupnika. Najveći oporbeni blok Srbija protiv nasilja neće imati jedinstveni zastupnički klub, već će biti podijeljen u nekoliko zastupničkih klubova, što će im omogućiti više vremena za sudjelovanje u debatama. Prema najavama iz stranaka, podijelit će se na šest klubova zastupnika - klub Stranke slobode i pravde s 19 zastupnika te manje klubove: Narodni pokret Miroslava Aleksića, Ekološki ustanak, Pokret Srce Zdravka Ponoša, Zeleni lijevi front, čija je okosnica Ne davimo Beograd, Demokratska stranka i Zajedno.