OSTOJIĆ OPTUŽUJE

'Markiću je HDZ narušio autoritet, predsjednica je ugrozila nacionalnu sigurnost'

07.05.2016 u 10:32

Bionic
Reading

Gostujući u u emisji 'Intervju tjedna' Hrvatskog radija, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić (SDP) optužio je predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da je, u slučaju Lozančić, ugrozila nacionalnu sigurnost. HDZ je optužio za narušavanje autoriteta novog ravnatelja SOA-e Daniela Markića i prije nego što je preuzeo dužnost

Ranko Ostojić smatra da se slučaj Lozančić, unatoč svemu, elegantno mogao završiti da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ponovno nije optužila Dragana Lozančića za kršenje zakona, ne nudeći pri tome nikakve dokaze.

'Bez čvrstih dokaza se ne može ići s takvim tvrdnjama u zakon jer se destabilizira cijeli sustav. Nijedan veliki upitnik po pitanjima nacionalne sigurnosti ne smije ostati. Dužnost je najviših dužnosnika da paze na nacionalnu sigurnost i da se ovo istraži do kraja', rekao je Ostojić i pozvao DORH da istraži je li bilo kršenja zakona.

Predsjednicu je pozvao da podastre dokaze za svoje tvrdnje da je Lozančić kršio zakon i bio 'osobni špijun Zorana Milanovića'.

Slučaj Lozančić i smjenu ravnatelja Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Ivice Panenića bez ikakvog obrazloženja, Ostojić smatra dokazom politizacije sustava nacionalne sigurnosti.

Posebno se osvrnuo na imenovanje Daniela Markića novim šefom SOA-e, optuživši HDZ da mu je narušio autoritet i time i sustav nacionalne sigurnosti.

'Nije ni postao ravnatelj, čovjek je koji 20 godina radi u sustavu na najvažnijim zadacima, koji je godinama radio i pod Miroslavom Tuđmanom, koji mu sad ne daje povjerenje, a već mu je narušen autoritet jer je HDZ glasao protiv njegova izbora. Ne možemo na čelu SOA-e imati čovjeka koji je već polusmijenjen i bez autoriteta', smatra Ostojić.

Na pitanje kako komentira izjavu premijera Tihomira Oreškovića da novi ravnatelj SOA-e ima podršku američkog i kanadskog veleposlanika, Ostojić je rekao kako to nije igralo nikakvu ulogu pri njegovom izboru na Odboru za nacionalnu sigurnost te misli kako se premijer nespretno izrazio.